Читај ми!

Hamond: Rusija u Siriji sprovodi asimetrično ratovanje

Rusija sprovodi "klasično asimetrično ratovanje" u Siriji, koristeći svoju vojnu silu da bi podržala predsednika Bašara el Asada, dok istovremeno govori da napada pripadnike Islamske države, tvrdi šef britanske diplomatije Dejvid Hamond u intervjuu za "Rojters".

Dejvid Hamond ističe da to što Rusija radi izgleda kao klasično rusko asimetrično ratovanje: šalje snažnu propagandnu poruku da radi jednu stvar, a zapravo čini nešto sasvim drugo, a kada je pitaju za to, jednostavno demantuje, prenosi Tanjug.

Hamond dodaje da su vlasti Velike Britanije razgovarale s ruskim vlastima više puta, ali da su uvek dobijale isti odgovor – da Moskva napada pripadnike Islamske države u Siriji.

"Pokušavate da razgovarate s Rusima. Oni jednostavno ponavljaju svoj stav – što je, uzgred, i stav Irana – a to je prosto neverovatno", istakao je šef britanske diplomatije.

Naveo je da Britanija mora da bude potpuno uverena da Asad neće biti deo budućnosti Sirije, i ocenio da je ta zemlja "milion kilometara daleko" od mogućnosti da održi slobodne i fer izbore, koje predlažu Rusija i Iran.

Danas je britanski premijer Dejvid Kameron rekao da odluka Putina da pokrene vojnu akciju u Siriji, kao podršku predsedniku Asadu, predstavlja "strašnu grešku" i ocenio da će taj potez učiniti region još nestabilnijim.

Rusija je ove nedelje pokrenula vazdušne udare u Siriji, što predstavlja dramatičnu eskalaciju strane uključenosti u građanski rat u toj zemlji.

"Većina ruskih vazdušnih udara, koliko sam do sada mogao da vidim, izvršena je u delovima Sirije koji nisu pod kontrolom Islamske države, već drugih protivnika Asadovog režima", istakao je Kameron, koji je juče sirijskog predsednika nazvao kasapinom.

Rusija od srede izvodi vazdušne udare u Siriji, a Zapad tvrdi da su gađana uglavnom područja koja drže pobunjeničke grupe, a ne borci ID, za koje ruske vlasti kažu da su meta.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи