Читај ми!

Novi ruski udari u Siriji, pogođeno deset meta ID

Ruski avioni su u poslednja 24 sata izveli 20 novih vazdušnih udara u Siriji i pogodili deset meta Islamske države, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Optužbe sa Zapada na račun Rusije da pomažu snagama Bašara el Asada i da ubijaju nedužne civile.

U ruskim udarima je pogođen kamp za obuku terorista, kao i fabrika za proizvodnju pojaseva koje koriste bombaši-samoubice da bi se opasali eksplozivom, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, a prenosi Tanjug.

"Kao rezultat naših vazdušnih napada na mete Islamske države, uspeli smo da poremetimo njihov kontrolni sistem i linije snabdevanja te terorističke organizacije, a takođe smo prouzrokovali znatnu štetu na infrastrukturi koju oni koriste za pripremu terorističkih akcija", saopštilo je rusko Ministarstvo, dodajući da se kampanja bombardovanja proširuje.

Moskva će pojačati vazdušne napade, saopšteno je iz Generalštaba oružanih snaga Rusije.

Kako je navedeno, nakon ovonedeljnih dejstava, znatno je smanjen vojni potencijal militanata koji su bili meta napada.

"Imamo podatke da militanti napuštaju položaje na teritoriji pod kontrolom Islamske države. Oko 600 plaćenika pokušava da se domogne Evrope. Ne samo što ćemo nastaviti napade, nego ćemo ih i pojačati. Preporučili smo da se uspostavi i zona zabrane letenja tamo gde naša avijacija izvodi akcije", izjavio je Andrej Kartapolov, zamenik načelnika Generalštaba ruske vojske.

Britanski premijer Dejvid Kameron kritikovao je rusku vojnu akciju, rekavši da ona predstavlja strašnu grešku.

Zamenik načelnika ruskog Generalštaba kaže da je Rusija unapred upozorila Sjedinjene Američke Države na vazdušne napade i preporučila im da ne lete u oblastima dejstava ruske avijacije.

Vazdušne napade branio je i ruski premijer Dmitrij Medvedev, rekavši da je njihov cilj odbrana sopstvenog naroda od terorizma.

Sa Zapada optužuju Rusiju za smrt civila i pomoć snagama sirijskog predsednika Bašara el Asada u borbi protiv tamošnjih opozicionih grupa.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, navela je da je najmanje 39 civila poginulo od početka ruskih vazdušnih napada.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je u Siriji neophodna vojna akcija.

Prema njenim rečima, da bi se postiglo rešenje, potrebno je da i predstavnici sirijske opozicije i oni koji trenutno vladaju u Damasku ostvare stvarni uspeh u pregovorima.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво