Читај ми!

Nordijske države strahuju zbog pretnje zoni "Šengena"

Norveška premijerka Erna Solberg izjavila je da strahuje za šengensku zonu i pozvala nordijske države da ojačaju svoje spoljne granice u svetlu izbegličke krize.

Erna Solberg je rekla da izazov za nordijski region nije unutrašnji, već činjenica da su spoljne granice "Šengena" razbijene.

"Sada moramo da se postaramo da spoljne granice funkcionišu", dodala je ona dok se Evropa bori sa najtežom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata.

"Šengen", koji omogućava građanima 26 država, uključujući Norvešku, koja nije članica Evropske unije, da putuju bez pasoša, popušta pod prilivom izbeglica, a Nemačka, Austrija i Slovačka ponovo su uvele kontrole na granici, naveo je AFP, prenosi Tanjug.

Solberg, čija je Konzervativna partija u koaliciji sa antimigracionom Partijom progresa, govorila je nakon zajedničkog sastanka sa kolegama iz nordijskih država, čiji je domaćin bila Danska.

Norveška kontroliše spoljnu granicu EU sa Rusijom, koju je do sada ove godine prešlo više od 250 izbeglica iz Sirije.

Švedski premijer iz redova socijaldemokrata Stefan Leven izavio je da treba da bude dat azil svima koji na to imaju pravo, dok drugi, koji to pravo nemaju, treba da budu vraćeni.

Njihov danski kolega Lars Loke Rasmusen, liberal, smatra da oni kojima zaštita nije potrebna treba da budu vraćeni, što je pre moguće.

Kriza je izazvala neslaganja među nordijskim državama, gde je Stokholm kritikovao Kopenhagen što je propustio neke izbeglice u Švedsku da podnesu zahtev za azil.

Finska je kritikovala Švedsku da je isto uradila, dopuštajući grupi, većinom iračkih izbeglica, da pređu granicu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво