Читај ми!

Rusija uništila komandni centar džihadista u Raki

Za 72 časa Rusija izvršila najmanje 60 napada na pozicije terorista u Siriji, navode u Ministarstvu odbrane RF. Uništen komandni centar Islamske države u Raki. Moskva tvrdi da su napadi izazvali paniku među islamistima, koji napuštaju svoje položaje. Opservatorija za ljudska prava saopštava da je najmanje 39 civila ubijeno u ruskim napadima.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su "hirurški precizni" vazdušni napadi ruskih borbenih aviona uništili sedište Islamske države u blizini grada Rake, prenosi Tanjug. Zvaničnik ruske vojske Andrej Kartapolov kaže da je značajno umanjen vojni potencijal terorista u Siriji.

U proteklih 60 napada gađano je više od 50 objekata Islamske države. "Napadi su izvršeni iz vazdušne baze Hmejmim na čitavoj teritoriji Sirije", rekao je Kartapolov, navodi agencija RIA.

Kartapolov je ocenio da su ruski vazdušni napadi izazvali su paniku u redovima Islamske države tako da militantne grupe napuštaju svoje položaje, dodavši da 600 plaćenika pokušava da nađe put ka Evropi.

Dodao je da je, pre napada, Rusija o tome obavestila Sjedinjene Američke Države i preporučila da SAD obustavi svoje letove u oblastima u kojima će delovati ruska vojska, preneo je Rojters.

"Amerikanci su u razgovoru rekli da u tom regionu nema nikog drugog osim terorista", izjavio je Kartapolov, misleći na oblast u kojoj su delovale ruske vazduhoplovne snage, objavio je Interfaks.

On je za ruske medije dodao i da Rusija namerava da pojača intenzitet vazdušnih napada na ciljeve terorista u Siriji.

Prethodno je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao da su u protekla 24 časa borbeni avioni suhoj Su-34 i Su-24M izvršili 20 naleta i pogodili devet ciljeva Islamske države.

Dodao je da su ruski avioni sinoć tokom šest naleta pogodili tri teroristička cilja, prenosi Raša tudej. "Avionska bomba BETAB-500, koju je lansirao suhoj Su-34 u blizini Rake, eliminisala je komandni centar jedne od terorističkih grupacija, kao i podzemno skladište eksploziva i municije", rekao je portparol.

Raka je od 2013. defakto "prestonica" ekstremističke grupe Islamska država.

Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštila je da je najmanje 53 osobe, od kojih 39 civila i 14 pripadnika ekstremističkih organizacija, poginulo u ruskim napadima.

Među stradalim civilima je osmoro dece i osam žena. Od ekstremista, ubijeno je 12 pripadnika Islamske države i dva borca Nusra fronta, povezanog sa Al Kaidom.

Međunarodna koalicija predvođena SAD izvela je u petak 17 vazdušnih napada kod grada Ramadija u Iraku i deset napada u Siriji.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev nazvao je teorijom zavere i propagandom tvrdnje da je vojna misija Rusije u Siriji izazvana ekonomskim interesima.

"To je velika teorija zavere", izjavio je Medvedev u intervjuu za emisiju "Vesti u subotu", kao odgovor na tvrdnje da Rusija svojim delovanjem štiti tržišta za prodaju oružja, kao i da se bori protiv nastojanja Katara da gasovod te države stigne do Sredozemnog mora i zameni snabdevanje Evrope ruskim gasom.

"Tačno, snabdevamo ih oružjem, ali to nije fantastična suma novca, to možda mogu biti stotine miliona dolara, a naš sveukupni portfolio iznosi 15 milijardi dolara. To znači, drugim rečima, da nemamo nikakve super ekonomske interese tamo", naveo je Medvedev.

Medvedev je poručio da su izdvajanja za oružane snage zemlje opravdana i neophodna, uključujući zadatke poput misije u Siriji, čiji je cilj zaštita Rusa od terorizma.

"Mi štitimo ruski narod od pretnje terorizma, pošto je to bolje činiti izvan, nego boriti se protiv terorizma u zemlji", rekao je Medvedev u intervjuu za TV stanicu Rosija 24.

Rusija je pre tri dana pokrenula vojne operacije protiv Islamske države u Siriji, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Predsednik SAD Barak Obama upozorio je da je ruska agresivna vojna kampanja podrške Asadu "recept za katastrofu", dodajući da Moskva ne pravi razliku između ID i umerene opozicije u Siriji koja želi odlazak Asada sa vlasti.

Britanski premijer Dejvid Kameron ocenio je da ruski vazdušni napadi u Siriji samo "pomažu" predsedniku Bašaru el Asadu za kojeg je rekao da je "kasapin" i da se situacija na terenu zbog toga dodatno pogoršava.

Koalicija zemalja predvođena Amerikom bombarduje pozicije ID od septembra prošle godine.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво