Читај ми!

Povlačenje lakog naoružanja u Ukrajini u subotu, izbori odloženi

Lideri Normandijske četvorke, Rusije, Francuske, Nemačke i Ukrajine, očekuju da će povlačenje lakog naoružanja, kalibra ispod 100 milimetara, početi u subotu u istočnoj Ukrajini, izjavio je francuski predsednik Fransoa Oland. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao da oseća "oprezan optimizam" nakon razgovora.

Razgovarali smo o sigurnosnim pitanjima na istoku Ukrajine, tako da povlačenje lakog naoružanja može početi sutra ujutro, rekao je Fransoa Oland, posle samita o rešavanju sukoba u Ukrajini, održanom u Parizu, prenosi Tanjug.

Lideri četvorke su postigli sporazum da Donbas dobije specijalan status, dan posle održavanja izbora. Oland je rekao da će taj status prvo biti privremen, a zatim trajan.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da nijedna od strana nije u potpunosti primenila odredbe sporazuma Minsk 2.

"Situacija u Debalcevu podriva proces, jer tamo još uvek nema povlačenja ni teškog naoružanja. Ipak, postoji napredak, strane su se sastale na pola puta", ocenila je Merkelova, prenosi Tas.

U Parizu je dogovoreno da se ministri spoljnih poslova Normandijske četvorke sastanu u novembru, kako bi razgovarali o napretku u primeni postigutih sporazuma. Oland je ocenio da je "Normandijski format" ispravan format, koji omogućava da se krene napred u smirivanju ukrajinske krize, prenosi Tas.

Oland je rekao da će lokalni izbori u Ukrajini, planirani za oktobar, biti odloženi za sledeću godinu. Pobunjenici na istoku planiraju izbore, odvojene od ostatka Ukrajine, pa su izbori planirani za 25. oktobar odloženi, kako ne bi bili sporni.

Francuski predsednik je najavu separatista da održe izbore u drugom terminu ocenio kao kršenje mirovnog sporazuma, dodajući da izbori moraju biti održani u skladu sa ukrajinskim izbornim zakonom, prenose agencije.

Oland i Merkelova su naveli da su lideri četvorke odlučili da se usvoji novi izborni zakon u Ukrajini, kako bi izbori mogli da budu održani 90 dana posle predviđenog datuma.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da oseća "oprezan optimizam" nakon razgovora sa liderima Rusije, Francuske i Nemačke. Istakao je da bi sukob mogao da bude okončan tek kada "i poslednji deo ukrajinske teritorije bude oslobođen", prenela je ukrajinska novinska agencija.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво