Читај ми!

Peskov: Rusija koordinira napade sa Damaskom

Rusija ciljeve u Siriji bira u dogovoru sa sirijskim oružanim snagama, kaže portparol Vladimira Putina Dmitrij Peskov dan nakon što je Rusija izvršila prve vazdušne napade na ciljeve Islamske države. Sergej Lavrov i Džon Keri dogovorili su se da ministarstva odbrane dve zemlje budu na vezi, kako bi se izbegli konflikti na nebu Sirije. Neimenovani izvor iz sirijske vlade očekuje da će ruska vojna podrška dovesti do "velike promene" u ratu, posebno zbog mogućnosti da se lociraju pobunjenički ciljevi.

Ruske snage su juče počele vojne operacije protiv Islamske države u Siriji, a Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Rusija ciljeve za udare na položaje terorista u Siriji određuje u koordinaciji sa sirijskim Oružanim snagama, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, dodajući da je još rano za procenjivanje toka operacije i da mehanizam informisanja među zemljama o dejstvima funkcioniše.

Peskov je dodao da u stranim medijima ima mnogo lažnih informacija o dejstvima ruske borbene avijacije u Siriji.

"Naravno, ciljevi se određuju u koordinaciji sa oružanom snagama Sirije", rekao je Peskov, dodajući da će Moskva pružati podršku sirijskoj vojsci u borbi protiv Islamske države i drugih terorističkih i ekstremističkih grupa.

Na pitanje postoji li spisak takvih terorističkih organizacija, Peskov je rekao da nesumnjivo postoji, kao i da su te organizacije poznate.

Napominje da se treba "vrlo, vrlo pažljivo odnositi prema svim izveštajima", jer ima mnogo falsifikovanih, "veoma mnogo lažnih" informacija.

"Sada sve jednostavno treba prepustiti mehanizmima koordinacije informisanja o kojima je govorio predsednik Rusije. Ti mehanizmi funkcionišu i ne treba biti žrtva pogrešnog tumačenja", rekao je Peskov.

Zamoljen da prokomentariše informaciju iz medija da je stalni predstavnik Saudijske Arabije pri UN Abdul el Mualimi rekao da je njegova zemlja zabrinuta zbog dejstava Rusije u Siriji i da Rijad traži da se prekinu ruski vazdušni udari, Peskov je odgovorio da ni u jednom mediju nije pronašao nijedan citat, pa ne može da komentariše.

Na pitanje da li je ruski predsednik zadovoljan tokom operacije, Putinov portparol je rekao da je za ocenjivanje operacije ruskog vazduhoplovstva još rano.

Peskov je naveo da troškove operacije snosi samo Moskva, a na pitanje da li je Rusija spremna na moguće jačanje opasnosti od terorizma zbog početka operacije, odgovorio je da ruske nadležne službe konstantno preduzimaju mere za zaštitu od terorizma unutar zemlje.

Ruska vojska uputila je u Siriju 50 aviona i helikoptera kao i pešadiju, padobrance i specijalne jedinice, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane a prenosi agencija Interfaks.  

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri dogovorili su se da ministarstva odbrane dve zemlje budu na vezi, kako bi se izbegli konflikti na nebu Sirije.

"Oružane snage naših zemalja održavaju vezu. Stvorili smo kontakt kako bismo izbegli bilo koje incidente uzajamnim učešćem. Naše oružane snage treba da ga ustanove u najskorije vreme", rekao je Lavrov novinarima u Njujorku, gde prisustvuje zasedanju Generalne skupštine UN.

Američki senator Džon Mekejn izjavio je da su ruski avioni gađali pobunjenike koje je obučavala i finansirala Centralna obaveštajna služba CIA. Tu vest niko od drugih američkih zvaničnika nije za sada potvrdio.

 Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjapkov rekao je da iz Vašingtona "nije bilo signala" da želi da učestvuje u radu informativnog centra u Bagdadu, koji su formirale Rusija, Sirija, Irak i Iran.

Direktor Departmana za nove izazove i pretnje u Ministarstvu inostranih poslova Rusije Ilja Rogačov izjavio je Rusija ne namerava da se udružuje sa koalicijom koju predvodi SAD u borbi protiv "Islamske države", saopštavajući da bi Moskva bila spremna da razmotri mogući zahtev Iraka za angažovanje ruskog vazduhoplovstva u toj zemlji.

Prema njegovim rečima, koalicija sa SAD na čelu treba da dejstvuje uz poštovanje međunarodnog prava, što sada nije slučaj, prenela je agencija RIA Novosti.

Rogačov je rekao da je verovatnoća za udruživanje tek teoretska - zbog principa rada.

U međuvremenu, neimenovani izvor iz sirijske vlade rekao je da će ruska vojna podrška dovesti do "velike promene" u ratu koji se četiri godine vodi u Siriji, posebno zbog mogućnosti da se lociraju pobunjenički ciljevi.

"Možda se najveća promena koja će se dogoditi odnosi na sposobnost Rusa da identifikuju koordinate lokacija terorističkih grupa, posebno štabove njihovih vođa i njihovo kretanje", rekao je taj izvor.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da Turska neće dozvoliti "terorizmu da uhvati korena" ili da se pretvori u "situacije svršenog čina" u blizini njenih granica.

Erdogan je to poručio u obraćanju poslanicima u Ankari, misleći na vazdušne udare Rusije u susednoj Siriji, preneo je Rojters

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво