Читај ми!

Vojni sastanak SAD i Rusije o Siriji možda već danas

Američka i ruska vojska će možda već danas održati sastanak o tome kako da izbegnu slučajni konflikt tokom svojih odvojenih vazdušnih udara u Siriji, rekao je američki državni sekretar Džon Keri nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije. Sergej Lavrov ističe da Moskva insistira na tome da sudbinu sirijskog predsednika Bašara el Asada treba da odrede Sirijci.

Složili smo se da je imperativ da što pre, a možda već danas, održimo razgovore između predstavnika naših vojski o izbegavanju konflikta, rekao je Džon Keri na zajedničkom obraćanju novinarima sa Lavrovim u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, prenosi Tanjug.

Keri je naveo da su, uprkos zabrinutosti zvaničnog Vašingtona u vezi sa podrškom Rusije za sirijskog predsednika Bašara el Asada i ruskog izbora ciljeva u njihovoj tek započetoj kampanji vazdušnih udara u Siriji, Lavrov i on unapredili ideje o ubrzanju političkog procesa u toj zemlji.

"Svi želimo da Sirija bude demokratska, ujedinjena, sekularna država, koja će biti dom za sve etničke grupe čija će prava biti zagarantovana, ali među nama postoje neke razlike kad je reč o detaljima kako to postići", izjavio je Lavrov.

Keri je dodao da će Lavrov i on predstaviti predloge predsednicima svojih država, Baraku Obami i Vladimiru Putinu, i da će ostati u kontaktu dok dve strane budu razrešavale međusobne razlike.

"Sigurno ćemo i dalje biti u kontaktu na ovu temu, zato što smo se takođe složili da je imperativ da se iznađe rešenje i na svaki način izbegne eskalacija", rekao je Keri.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva insistira na tome da sudbinu sirijskog predsednika Bašara el Asada treba da odrede Sirijci.

"Naš stav je jasan - mi ne tražimo promenu režima, niti raspravljamo o sudbini legitimnog predsednika jedne suverene zemlje. Građani te zemlje treba da odrede sudbinu svog predsednika. O tome smo danas, takođe, razgovarali", rekao je Lavrov posle sastanka sa Kerijem.

Rusija i SAD se slažu oko ciljeva rešenja sirijskog konflikta, ali se ne slažu po pitanju načina da se oni postignu, rekao je Lavrov.

Lavrov je, takođe, rekao da Keri nije prisustvovao sastanku šefova diplomatija Rusije i Sirije, održanog na marginama Generalne skupštine UN. "Nije prisustvovao sastanku, otišao je u svoju sobu", kazao je Lavrov.

"Neosnovane optužbe da nije gađana samo ID" 

Ruski ministar spoljnih poslova je nakon sastanka sa Kerijem rekao da odbacuje optužbe da su se na meti ruskih vazdušnih napada u Siriji našli i drugi ciljevi, sem Islamske države.

"Glasine da ciljevi ovih vazdušnih napada nisu pozicije Islamske države su neosnovane", rekao je Lavrov novinarima u Njujorku.

Šef ruske diplomatije je dodao da nema podatke o civilnim žrtvama, prenela je agencija AFP.

"Rekao sam Džonu Keriju da su glasine o navodnim drugim ciljevima Ratnog vazduhoplovstva Rusije u Siriji neosnovane. Ciljevi su isključivo usmereni na borbu sa Islamskom državom", rekao je Lavrov.

Ruski diplomata je rekao da vlasti veoma pažljiv prate da udari budu precizni, kako bi ciljevi bili isključivo pozicije, objekti, oprema i naoružanje terorističkih odreda, preneo je Sputnjik.

Komentarišući navode sirijske opozicione grupe da je u ruskim vazdušnim napadima poginulo najmanje 36 civila, uključujući petoro dece, Lavrov je naveo da su oni "izrazili sumnju, navodeći da postoje dokazi, za koje smo tražili da nam pokažu".

Rusija je juče po prvi put izvršila vazdušne udare na ciljeve Islamske države u Siriji, ali zvanični Vašington i sirijska opozicija navode da su u tim napadima pogođeni položaji umerenih sirijskih pobunjenika.

Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina ocenio je, u međuvremenu, da bez angažovanja Rusije nema preokreta i pomaka u rešavanju krize u Siriji i upozorivši da dok se ne reši kriza, neće biti mira u tom delu sveta.

Sličan stav dele i vlasti u Češkoj. Međutim, i češki premijer i šef diplomatije upozorili su da treba sačekati dok se ne vidi protiv koga se zaista Rusi u Siriji bore - da li je cilj samo podrška sirijskom režimu ili borba protiv Islamske države i terorista.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи