Читај ми!

Merkelova: Evropa još daleko od rešenja za izbeglice

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da je Evropska unija napravila "prvi korak" sporazumom o raspodeli 120.000 izbeglica, ali da je i dalje daleko od globalnog rešenja za koje treba da postoje trajne kvote.

"Videli smo prvi korak, ali smo vrlo daleko od toga gde treba ići", rekla je Angela Merkel pred Donjim domom nemačkog parlamenta, dan posle samita EU posvećenog migrantima, prenosi Beta.

Merkelova se založila za usvajanje "trajne procedure o raspodeli izbeglica u zemljama članicama" Unije i poslanicima rekla da su potencijalne prednosti od priliva izbeglica mnogo veće od bilo kakvih opasnosti.

"Mogućnosti su mnogo veće od rizika, samo treba da ih prepoznamo i iskoristimo", rekla je nemačka kancelarka.

Takođe je dala uveravanja da je Nemačka u stanju da se suoči sa izazovima velikog priliva migranata.

"Ko, ako ne mi, ima snagu to da uradi", upitala je ona.

Nemačka očekuje da će dobiti ove godine između 800.000 i milion zahteva za azil, što je rekord za jednu evropsku zemlju.

Raspodelu 120.000 izbeglica između zemalja članica EU koja je odlučena u utorak, osporilo je više evropskih država, među kojima Slovačka i Mađarska.

Merkelova je takođe ukazala da se ne poštuju važeće EU procedure za prihvat izbeglica na spoljnim granicama Unije.

"EU je zajednica vrednosti, prava i odgovornosti", rekla je ona i dodala da su u Evropi "na snazi minimalni kriterijumi za prihvat izbeglica prilikom procedura podnošenja zahteva za azil" i da to još nije obezbeđeno na granicama Unije.

Nemačka kancelarka je istakla da su u EU razgovarali i o tome kako se suočiti sa samim uzrocima izbegličke krize i navela da će se o tome razgovarati na margini Generalne skupštine UN krajem nedelje.

"U danima koji dolaze, u Njujorku će se razgovarati o tome šta može da se uradi na globalnom nivou", rekla je Merkelova.

Podržava to što je predloženo da se u novembru formiraju centri za registraciju migranata, pre svega u Grčkoj i Italiji gde većina njih stiže, da bi se napravila razlika između izbeglica i ekonomskih migranata.

Guverneri 16 nemačkih saveznih država nalaze se u Berlinu i danas sa kancelarkom treba da razgovaraju o tome kako da postupaju sa velikim brojem migranata koji pristižu u njihovu zemlju.

Cilj današnjeg sastanka u Berlinu je da se popravi saradnja nacionalnih i lokalnih vlasti i ubrza birokratski proces u vezi sa tražiocima azila.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи