Читај ми!

Češka neće osporavati kvote za izbeglice

Češka se neće upustiti u pravnu i sudsku borbu protiv Evropske unije zbog kvota za prihvatanje izbeglica koje im je u utorak preglasavanjem nametnula Unija, jer u vladi u Pragu ne postoji volja za to, a šef diplomatije Lubomir Zaoralek je saopštio da će Češka ispuniti svoje obaveze.

"Mi ćemo ispuniti obaveze koje nam slede na osnovu dogovora u EU. U to neka niko ne sumnja", kazao je Zaoralek u Senatu Parlamenta Češke, prenosi Beta.

Zaoralek je senatorima objasnio da cilj Češke nije da nešto blokira i ruši, već da natera evropske partnere da počnu da rešavaju problem imigracione krize raspravom o bitnim stvarima, kao što su zaštita granica, razdvajanje izbeglica od ekonomskih imigranata i izgradnja sabirnih centara na periferiji EU, što ne sme da traje mesecima.

"Prvobitni predlog kvota se menjao, kvote su samo privremene, i zato odluka od utorka ne može da se označi kao češki poraz", rekao je Zaoralek.

Mada češka vlada danas raspravlja da li će se pridružiti Slovačkoj koja je jedina od preglasanih zemalja saopštila da neće poštovati odluku o raspodeli izbeglica, u vladajućoj koaliciji nema volje da se dalje zaoštrava spor sa EU.

"Ne postoji volja među ministrima iz Češke socijaldemokratske stranke da komunikacija sa EU eskalira u sudski spor", kazala je ministarka prosvete Kateržina Valahova nakon jutrošnjeg savetovanja ministara vladajuće stranke.

"Nije razumno da se branimo preko suda zato što bi nam to EU naplatila i to s kamatom. Dobijamo od nje desetine milijardi evra godišnje i danas na samitu trebalo bi da damo jasan predlog sistemskih rešenja", kazao je i lider drugog po jačini partnera u vladi premijera Bohuslava Sobotke, Alijanse nezadovoljnih građana, vicepremijer i ministar finansija Andrej Babiš.

Za radikalni korak i tužbu sudu protiv EU, ako nametne kvote, zalaže se tako najverovatnije samo usamljena Slovačka, čiji je predsednik vlade Robert Fico kazao da dok je on premijer, nikakvih kvota u Slovačkoj neće biti.

Oštriji u komentarima od poljskih i čeških danas su slovački mediji, koji odluku da se Česi, Slovaci, Mađari i Rumuni preglasaju i kvote nametnu većinom, nazivaju diktaturom Brisela ili "malim uspešnim blickrigom" nemačke kancelarke Angele Merkel.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво