Shetina: Glasati protiv kvota bio bi besmislen simboličan otpor

Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina odbio je oštre kritike iz Češke i Slovačke da se Višegradska grupa raspala zato što je Poljska juče na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU popustila i prihvatila kvote za preraspodelu izbeglica.

Gžegož Shetina je odbacio kritike članica Višegradske grupe, Češke i Slovačke, navodeći da je glasanje protiv kvota samo besmislen i simboličan otpor, prenosi Tanjug.

"Otpor Poljske kvotama juče imao bi smisla da je postojala šansa da blokiramo taj plan. A takve mogućnosti nije bilo. Bile bi to prazne reči i demonstracija", rekao je Shetina poljskoj televiziji TVP.

Shetina je upozorio da su ministri unurašnjih poslova Češke, Slovačke i Mađarske znali od početka kako će glasati Poljska ako budu ispunjeni njeni uslovi, inače zajednički za celu Višegradsku grupu i to pre svega da jučerašnja preraspodela ne postane osnov za neku dalju automatsku relokaciju novih izbeglica po kvotama, kakav je bio prvobitni plan Evropske komisije.

"Uspeh je što su u Briselu odbijene obavezujuće kvote. Nema šanse da se tako razgovara s Poljacima, jer Poljacima ne može ništa da se nameće. Ponosni smo što možemo da se osećamo kao Evropljani u teškoj situaciji", kazao je Shetina.

Državni sekretar za evropska pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova Rafal Tšaskovski takođe je naglasio da je juče u Briselu podeljeno samo jednokratno nekoliko desetina hiljada izbeglica i da nije usvojen nikakav trajni mehanizam podela po obavezujućim kvotama.

Beata Šidlo iz opozicione konzervativne stranke Pravo i Pravda kritikovala je danas popuštanje Poljske i glasanje o relokaciji izbeglica zajedno sa "starom Evropom" a protiv Češke, Slovačke, Mađarske i Rumunije.

"Poljska vlada izigrala je Višegradsku grupu. Postojala je mogućnost da gradimo solidarnost među državama regiona. Od juče je to teže", rekla je Šildo.

Šidlo, koju su poljski konzervativci predložili za premijerku Poljske ako, kako izgleda sve sigurnije, pobede na parlamentarnim izborima u oktobru, upozorila je da se Poljska obavezala juče da primi oko 5.000 izbeglica, ali da je prethodno ponudila preuzimanje još 2.000.

"Treba Poljacima jasno reći da pravi broj nije 5.000, treba dodati još 2.000 koje je ranije pristala da primi premijerka Eva Kopač. Izbeglice imaju takođe pravo da u okviru spajanja porodica pozovu i rodbinu. Taj broj biće daleko daleko veći", poručila je Šidlo.

Šef poljske diplomatije kazao je da će Poljska proveravati koga prima s aspekta bezbednosti, da će primiti samo one izbeglica koje zaista žele da ostanu u Poljskoj, a ne da odu nekuda dalje a da će vlada u zbrinjavanju i integraciji izbeglica sarađivati samo sa onim opštinama i parohijama koje su se same javile da ponude pomoć izbeglicama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво