Unicef: Neophodna adekvatna zaštita dece izbeglica

Decu niko ne treba da izlaže opasnosti, a prizori viđeni u sredu na srpsko-mađarskoj granici ne smeju da se ponove, saopštilla je agencija UN za prava deteta i podsetila na obaveze koje je Mađarska preuzela ratifikacijom Konvencije o pravima deteta.

"Unicef je u kontaktu sa stalnim predstavnikom vlade Mađarske u Ujedinjenim nacijama u Njujorku i razgovara se o tome kako deca izbeglice i migranti mogu biti adekvatno zaštićeni, u skladu sa obavezama koje je ta zemlja preuzela ratifikacijom Konvencije o pravima deteta", navedeno je u saopštenju Unicefa, prenosi Beta.

Agencija UN navodi da su deca koja su sada izbeglice "već doživela ogromne patnje na svojim putovanjima", i da sada sa njima treba da se postupa "na dostojanstven način" i obezbedi im se neophodna nega, zaštita i saosećanje.

"Unicef poziva vladu Mađarske da bude vođena najboljim interesima dece kada donosi odluke koje utiču na decu izbeglice i migrante. Deca ne bi trebalo da budu kriminalizovana zato što su izbeglice ili migranti, niti treba da budu odvojena od svojih porodica", navodi se u saopštenju međunarodsne organizaije.

Dodaje se da je Unicef ponudio pomoć vladi Mađarske da ojača zaštitu dece, ne samo zbog sukoba na mađarsko-srpskoj granici u sredu, nego i zbog izveštaja da novi zakon, koji Mađarska uvodi, može da dovede do toga da deca koja dolaze u zemlju budu pritvorena, krivično gonjena i odvojena od svojih roditelja.

Unicef je pozvao i sve članice EU da brzo reaguju i pruže zaštitu ; na koju deca izbeglice i migranti imaju pravo, i naglasio da je to obaveza svih zemalja koje su ratifikovale Konvenciju o pravima deteta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво