Читај ми!

Han: EU ne sme svaljivati problem s migrantima na Zapadni Balkan

Evropski komesar Johanes Han saopštio je spremnost EU da Srbiji i Makedoniji dodatno finansijski pomogne u rešavanju krize s migrantima, jer su te zemlje delom žrtve i kroz njih samo prolaze migranti koji žele da odu u Uniju.

Johanes Han je naglasio da EU nema nikakvog interesa da se poveća nestabilnost na Zapadnom Balkanu u situaciji kad Srbija dobro napreduje na putu u EU, a u Makedoniji je na putu rešenje za političku krizu i dodao da se uzroci izbegličke krize moraju rešiti politički, posebno u Siriji, prenosi Beta.

Na pitanje da li bi Srbija morala da primi nazad izbeglice iz Mađarske, iako su one preko Grčke ušle u EU, evropski komesar je odgovorio: "Naši problemi ne smeju se prevaljivati zapadnobalkanskim zemljama, jer bi to bilo neprihvatljivo i nepošteno".

Han je u Briselu ukazao na to da je Evropska komisija dosad Srbiji iz fondova za pripremu za članstvo u EU doznačila 45 miliona evra, a Makedoniji 24 miliona evra za izgradnju prijemnih centara za izbeglice i nadzor granica.

Naglasio je da je EU spremna da doznači dodatni novac ako se ispostavi da je potrebno. Han je istakao i da će Turskoj, ključnoj zemlji za rešavanje krize, a koja je primila dva miliona izbeglica, moći da se iz raspoloživih sredstava u EU fondovima izdvoji milijarda evra s ciljem da se te izbeglice koje u velikoj većini ne žive u kampovima, integrišu i konačno vrate domovima u Siriju i druge zemlje.

"Mora biti savršeno jasno da je Zapadni Balkan enklava u EU, a da bi išle tamo u EU izbeglice moraju da prođu bar preko jedne članice EU i otud mi ne možemo od zapadnobalkanskih zemalja da tražimo da uspostave nadzor na granici, ako same naše članice ne obavljaju svoje dužnosti", ukazao je evropski komesar za proširenje.

"Nemamo nikakvog interesa da dođe do dodatne nestabilnosti. Ja sam sa kolegama posredovao u postizanju političkog dogovora u Skoplju koji će sad biti sproveden, a Srbija u ovom času ostvaruje dobar napredak na putu u Evropu. Ne smemo ih još preopteretiti", dodao je Han.

Han je naglasio da svi moraju pošteno preuzeti svoj deo tereta i da Zapadni Balkan ne sme postati stajalište ili ‘ničija zona' za izbeglice.

"To bi bila velika geostrategijska greška i zato sve strane moraju rasuđivati hladne glave i ono što nam nikako ne treba jesu stalne oštre poruke", dodao je Han.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво