Читај ми!

Turska ne dozvoljava izbeglicama da uđu Grčku

Guverner turske provincije Jedrene duž grčke i bugarske granice, Dursun Ali Šahin, izjavio je da graničari ne dozvoljavaju izbeglicama da pređu kopnenu granicu sa Grčkom.

"Mnoge zemlje Evropske unije već su zatvorile granice za izbeglice. Sada im mi ne omogućavamo da pređu granicu sa Grčkom. Za njih je optimalno da ostanu ovde (u Turskoj)", rekao je Šahin za televiziju NTV, prenose RIA Novosti.

Ruska agencija navodi da se juče na autobuskoj stanici "Bajrampaša" u Istanbulu okupilo više od 3.000 izbeglica s namerom da se prebace u Evropu, prenosi Tanjug.

One idu u provinciju Jedrene, koja se na turskom severozapadu graniči sa Grčkom.

Stotine izbeglica već se nalaze na samoj tursko-grčkoj granici, mnogi od njih su došli peške ili ih je deo puta neko povezao.

Šahin je rekao da je prošle godine u Jedrene stiglo 25.000 izbeglica, a da je ove godine njihov broj mnogo veći.

Oko 80 odsto izbeglih su Sirijci, a ostali su Avganistanci, Iračani, Jordanci.

Ističući da je za izbeglice optimalno da ostanu u Turskoj, guverner Jedrena rekao je da će oni biti upućeni u izbegličke kampove u Mardinu, Šanliurfu i Kahramanmarašu.

Prema Šahinovim rečima, turske vlasti osigurale su za izbeglice na granici sa Grčkom ćebad i toalete, rešavaju njihove svakodnevne probleme, ali takva situacija ne može da traje dugo.

"Prošle sedmice ubedili smo 7.500 ljudi da se vrate u Istanbul. Izbeglice, jednostavno, ne mogu ovde da ostanu. Možda će biti ovde još dva-tri dana, ali zatim će morati da odu. Ponovo ćemo ih ubeđivati, nikog silom ne želimo da teramo", rekao je guverner Jedrena.

RIA Novosti navode da je od početka 2015. na teritoriju EU stiglo oko 500.000 izbeglica, a da hiljade novih i dalje svakodnevno stižu.

Evropska komisija je saopštila da je sadašnja izbeglička kriza najveća od Drugog svetskog rata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво