Читај ми!

Merkel: Samit EU posvećen izbegličkoj krizi naredne sedmice

Nemačka i Austrija su se saglasile, u telefonskom razgovoru sa predsednikom EU Donaldom Tuskom, da specijalni samit Evropske unije o rešavanju izbegličke krize bude održan naredne sedmice, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

"To je problem čitave Evropske unije i stoga smo se složili da specijalni samit EU bude održan naredne sedmice", rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom u Berlinu, preneo je Tanjug.

"Donald Tusk će se time pozabaviti", kazala je Merkelova.

Slovački premijer Tusk je, takođe, pozvao EU za održavanje specijalnog samita u cilju rešavanja najveće migracione krize u Evropi od Drugog svetskog rata, preneo je AFP.

Merkelova je poručila da Nemačka, Austrija i Švedska - države koje su najviše osetile talas izbeglica iz Azije, Bliskog istoka i Afrike - ne mogu da rešavaju situaciju same.

Deluje, takođe, da je ona odstupila od izjave svog ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera, da bi EU trebalo da razmotri uvođenje finansijskih sankcija državama članicama koje ne prihvate svoj udeo izbeglica, naveo je Rojters.

Merkelova je pozvala na više evropskog duha i dodala da "pretnje nisu pravi način za postizanje sporazuma".

Nemačka kancelarka je odbacila je tvrdnje da je Nemačka još više ohrabrila izbeglice da krenu prema Evropi, slanjem signala dobrodošlice.

Kako je rekla, slike koje su obišle svet nisu njene, već običnih Nemaca, koji izražavaju dobrodošlicu ljudima na stanici u Minhenu i na drugim mestima, ranije ovog meseca.

Nemačka kancelarka je navela da je svet rekao da je to bio lep gest, koji je došao iz ljudskih srca.

"Ako počinjemo da se izvinjavamo za pokazivanje prijateljskog lica u hitnim slučajevima, onda to nije moja zemlja", dodala je Merkelova.

Istakla je da je odluka da se puste migranti koiji su bili nagomilani u Mađarskoj bila ispravna, ali da je takođe bilo prirodno da se razmotri kako da se upravlja situacijom, kao bi se osigurala registracija novopridošlih.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи