Читај ми!

Barikade za izbeglice i kod Jedrena

Turska policija zaustavila je kod grada Jedrene nekoliko stotina ljudi, uglavnom Sirijaca, na njihovom putu prema zapadnoj turskoj granici sa Grčkom u njihovom pokušaju da dođu do Evrope, potencijalno otvarajući novi front u eskalaciji izbegličke krize.

Turska je, podsetio je Rojters, primila dva miliona ljudi, najveću izbegličku populaciju na svetu, ali su teški uslovi i nemogućnost pronalaženja posla doveli do velikog talasa izbeglica koji nastoje da dođu do članice EU, Grčke, idući na opasna putovanja preko mora, prenosi Tanjug.

Turska policija je zato postavila barikade u blizini grada Jederne, tridesetak kilometara od granice sa Grčkom, a stotine izbeglica nalaze se na putu i obližnjim brdima u pokušaju da dođu do granice.

Uglavnom sirijske izbeglice, rekle su za Rojters da žele da dođu do Grčke jer su tamo uslovi bolji nego u Turskoj i da su odlučili da umesto opasnog prelaska mora, idu kopnom.

Najmanje 22 izbeglice, među njima četvoro dece, udavilo se danas kada je potonuo brod u Egejskom moru, javila je turska privatna novinska agencija Dogan.

Turski obalska služba je spasila 211 izbeglica sa drvenog čamca koji je isplovio iz luke u turskoj provinciji Mugla, na poluostrvu Datča, jugozapadno od grčkog ostrva Kos.

Agencija Dogan navodi da je pretovaren drveni brod potonuo jutros, oko šest sati po lokalnom vremenu u međunarodni vodama Egejskog mora pošto je ispolovio iz turske luke.

Akcija potrage i spasavanja preživelih i dalje traje, navodi turska agencija, a nacionalna pripadnost brodolomaca još nije poznata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво