Читај ми!

Gabrijel: Evropa se osramotila povodom izbegličkih kvota

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel rekao je da se EU osramotila nakon što ministri unutrašnjih poslova država članica nisu postigli sporazum o planiranim kvotama za 120.000 izbeglica.

Zigmar Gabrijel je istakao da zemlje članice treba da shvate kako je Evropa dovedena u pitanje jer, kako kaže, ono što sada doživljavamo preti Evropi znatno više od grčke krize, prenosi Tanjug.

Dodaje da Nemačka ne može sama da reši problem izbeglica "za polovinu sveta". Rekao je da će Nemačka ove godine primiti čak milion izbeglica, što je više od dosadašnje zvanično predviđene cifre od 800.000.

Planiranoj raspodeli izbeglica iz preopterećenih zemlja na spoljnim granicama EU, kao što su Italija, Grčka i Mađarska, usprotivile su se Češka Republika, Slovačka, Rumunija i sama Mađarska.

Sve članice su dale formalni pristanak samo na raniji predlog za relociranje 40.000 tražilaca azila iz Grčke i Italije u naredne dve godine.

Ističući kako je i ukupno razmatranih 160.000 izbeglica "samo kap u okeanu", Gabrijel se založio da se fondovi za pomoć EU iskoriste kao sredstvo pritiska na države članice da bi prihvatile obavezujući sistem kvota.

"Nemačka nije spremna da bude neto davalac novca u jednoj Evropi, kojoj svi žele da se pridruže kada dobijaju pare, ali nisu spremni da podele odgovornost", rekao je Gabrijel.

Tu ideju su prethodno izneli predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, kao i nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара