Читај ми!

Slovačka će staviti veto na obavezne kvote za izbeglice

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da će se njegova vlada, na vanrednom sastanku u Briselu u ponedeljak, usprotiviti planovima Evropske unije o obaveznim kvotama za preraspodelu izbeglica među državama članicama Unije.

Ministri unutrašnjih poslova i pravde 28 država članica EU sastaće se u ponedeljak na vanrednom sastanku u Briselu na kome će razmotriti predloge za preraspodelu izbeglica koje je predsednik Evropske Komisije Žan-Klod Junker izneo prošle sedmice, prenosi Tanjug.

"Ako kvote budu odobrene, zauzećemo jasan stav. Učinićemo sve da bi Evropu ubedili da su kvote besmislica", rekao je slovački premijer Robert Fico u televizijskom obraćanju. 

Ministar unutrašnjih poslova Slovačke Robert Kalinak je nešto ranije najavio da će njegova zemlja na sastanku staviti veto na bilo kakvu odluku o obaveznim kvotama za preraspodelu izbeglica među državama članicama EU.

"Imam mandat vlade i parlamenta da stavim veto na bilo kakva pitanja koja se tiču kvota, jer ona nemaju nikakvog smisla, ona su direktno usmerena protiv izbeglica i ne rešavaju krizu ni na koji način", rekao je Kalinak u televizijskom intervjuu.

Poljska spremna da prihvati više izbeglica, ali uz uslove

Poljska bi mogla da prihvati više izbeglica, ako Evropska unija obezbedi svoje spoljne granice i razdvoji one kojima je potrebna pomoć od ekonomskih migranata i dozvoli da i Varšava ima svog udela u njihovoj proceni s aspekta bezbednosti, rekao je zamenik šefa poljske diplomatije Rafal Tržaskovski.

Tržaskovski, koji je i državni sekretar za evropske poslove, rekao je da je Poljska spremna da pokaže veću solidarnost, s obzirom na to da je izbeglička kriza prerasla u humanitarnu katastrofu.

"Ako se ispune uslovi, spremni smo da pokažemo više solidarnosti nego do sada", rekao je Tržaskovski.

Predsednica poljske vlade Eva Kopač, rekla je prošle sedmice da Poljska razmatra da poveća broj izbeglica koje će prihvatiti, sa 2.000, koliko je prvobitno najavila.

Poljski parlament trebalo bi da u sredu održi vanrednu sednicu posvećenu izbegličkoj krizi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи