Читај ми!

Nemačka uvodi kontrolu na granici s Austrijom

Nemački zvaničnici objavili da se uspostavlja kontrola na granici s Austrijom. Prethodno je direktor nemačke železnice austrijskom kolegi rekao da Nemačka obustavlja železnički saobraćaj iz Austrije. I Češka najavila da će pojačati kontrole na granici s Austrijom. Evropska komisija saopštila da Nemačka ima legalno opravdanje za najnovije mere. Austrija neće uvoditi dodatne kontrole na granici s Mađarskom.

Na stotine nemačkih policajaca mobilisano je da bi sprovodili kontrolu granice, saopštio je portparol nemačke federalne policije. 

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezjer izjavio je da Nemačka privremeno ponovo uvodi kontrolu svojih granica kako bi sprečila priliv izbeglica u tu zemlju.

"Nemačka privremeno uvodi kontrolu svojih granica, posebno s Austrijom", rekao je nemački ministar.

De Mezjer je ranije danas rekao da izbeglice koje traže utočište u Evropi nemaju pravo da biraju zemlju u koju će biti smešteni.

"Za izbeglice nije moguć slobodan izbor mesta življenja. To nigde na svetu ne postoji", rekao je De Mezjer nemačkim medijima.

Nemački mediji su ranije najavili da Nemačka namerava da ponovo uspostavi kontrole na svojoj granici sa Austrijom, u trenutku kada se suočava sa rekordnim prilivom izbeglica.

Bavarski premijer Horst Zehofer rekao je da su granične kontrole važan signal ostatku sveta, preneo je Rojters

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske rekao je da kontrola na granici nije vremenski ograničena i da će to zavisiti od situacije na terenu. Takođe je rekao i da bi se kontrola mogla primeniti i na granicama sa drugim zemljama ukoliko to bude neophodno.

Nakon odluke Nemačke, i Češka je saopštila da će zbog izbegličke krize ojačati kontrole na granici sa Austrijom.

"Češka Republika jača mere na svojoj granici sa Austrijom. Dalji koraci će biti utvrđeni prema broju izbeglica koje odlaze u Češku Republiku", izjavio je za češku državnu televiziju ministar unutrašnjih poslova Češke Milan Hovanec, preneo je AFP. 

Oglasio se i premijer Mađarske Viktor Orban, koji je pozdravio uvođenje granične kontrole. Taj potez je ocenio kao neophodan za očuvanje nemačkih i evropskih vrednosti.

Francuska je pozvala sve zemlje Evropske unije da u potpunosti poštuju pravila šengenske zone. 

Samo tokom jučerašnjeg dana je u Minhen, prestonicu Bavarske, nemačke pokrajine na jugu zemlje, u koju izbeglice prvo stižu, došlo 12.200 izbeglica.

Lokalna policija je saopštila da je taj grad gotovo potpuno iscrpeo svoje kapacitete za prihvat izbeglica koje masovno stižu u Nemačku.

Od početka godine, u Nemačku je stiglo 450.000 izbeglica.

Nakon odluke Nemačke, austrijski kancelar Verner Fajman je posle održane vanredne sednice vladine radne grupe za pitanje izbeglica, rekao da Austrija neće uvesti dodatne kontrole.

Ukazao je da se ne može proceniti kako će se kontrole Nemačke odraziti na stanje u Austriji.

Već postojeće kontrole po principu slučajnog uzorka na granici sa Mađarskom biće nastavljene, objasnio je vicekancelar Rajnhold Miterlener.

EK: Nemačka ima opravdanje za granične kontrole 

Nemačka ima legalno opravdanje za današnje ponovno uvođenje granične kontrole, naročito prema Austriji, saopštila je Evropska komisija, ističući da to otvara pitanje zajedničkog pristupa izbeglicama.

"Privremeno ponovno uvođenje granične kontrole među državama članicama je izuzetna mogućnost eksplicitno predviđena za krizne situacije Šengenskim graničnim kodeksom i regulisana njime", saopštila je EK, a prenosi Rojters.

"Trenutna situacija u Nemačkoj je izgleda 'prima facie' (= na prvi pogled) predviđena propisima", saopštava EK, uz napomenu da će pratiti razvoj događaja.

EK naglašava da je konačni cilj vraćanje na normalnu situaciju, odnosno na ukidanje granične kontrole među zemljama članicama EU "što pre to bude izvodljivo".

U saopštenju se ističe da današnja nemačka odluka naglašava hitnost usvajanja mera koje je predložila EK kako bi se savladala izbeglička kriza.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво