Читај ми!

Kanada izdvaja dodatnih 100 miliona dolara za izbeglice

Kanadska vlada izdvojiće 100 miliona kanadskih (oko 75,3 miliona američkih) dolara za pružanje humanitarne pomoći sirijskim izbeglicama, rekao je ministar za međunarodni razvoj te zemlje Kristijan Paradi.

Vlada će se o raspodeli sredstava za pružanje humanitarne pomoći dogovarati sa organizacijama Crveni krst i Crveni polumesec, rekao je Kristijan Paradi, prenosi Tanjug.

Paradi je rekao da će sredstva biti upućena tamo gde su potrebna, izbeglicama koje se nalaze u prihvatnim kampovima u Bejrutu u Libanu, Ankari i Amanu.

Kanadski premijer Stiven Harper u četvrtak je rekao da će u najskorije vreme biti donete dodatne mere, posle kritika o nedovoljnoj pomoći sirijskim izbeglicama.

Dodao je da će izbeglice iz Sirije i Iraka, koje će biti prihvaćene, detaljno biti proveravane, između ostalog i o vezama sa teroristima.

"Da bismo pomogli treba da budemo uvereni da smo pažljivo proverili svakog potencijalnog izbeglicu. Jasno smo rekli da smo spremni da prihvatimo više tih ljudi, ali treba da znamo kome pomažemo", rekao je Harper.

Prema njegovim rečima, Kanada ne može otvoriti vazdušne koridore za desetine hiljada izbeglica iz zona u kojima se vode aktivne borbe. Dodaje da je to previše rizično za Kanadu.

Asošijeted pres podseća da je Harperova vlada saopštila u januaru da će tokom tri godine primiti 10.000 izbeglica iz Sirije i 3.000 iz Iraka do kraja 2015. godine, a početkom avgusta dodatnih 10.000.

Navodi se da sada kanadska vlada nije ništa saopštila o prihvatanju još izbeglica.

Podseća se da je kanadska konzervativna vlada do sada odbijala da smesti još sirijskih izbeglica, uprkos slici trogodišnjeg utopljenog dečaka na turskoj obali koja je pažnju svetske javnosti fokusirala na najgoru izbegličku krizu od Drugog svetskog rata.

Kanadska vlada bila je predmet oštre kritike zbog prijema samo 2.500 izbeglih od januara 2014, navodi američka agencija, i podseća da je više od četiri miliona Sirijaca pobeglo od konflikta, započetog 2011. godine.

AP podseća na izjavu bivšeg premijera Žana Kretjena da je reakcija vlade na sirijsku krizu "bezdušna" i da sramoti Kanadu u očima Kanađana i međunarodne zajednice.

Kanada se dugo dičila šire otvorenim vratima tražiocima azila nego kod drugih zemalja, ali je njihov broj opao od kako je Harper preuzeo vlast pre skoro deset godina.

Prema podacima UN, Kanada je sa petog 2000. godine, pala na 15. mesto prošle godine po najvišem broju prihvaćenih izbeglica.

Prihvaćeno je 35.775 izbeglica 2005. godine, a prošle godine 23.286 izbeglica.
Od Drugog svetskog rata u Kanadu je stiglo više od 1,2 miliona izbeglica, podseća američka agencija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи