Читај ми!

Minhen posrće pod teretom velikog broja izbeglica

Minhenske gradske vlasti saopštile su da su opterećene velikim brojem izbeglica koje pristižu u taj grad na jugu Nemačke, države koju većina izbeglica vidi kao obećanu zemlju.

U Minhen, prestonicu južne pokrajine Bavarske, juče je stiglo više od 10.000 izbeglica, što je navelo tamošnje zvaničnike da se oglase i zatraže od drugih delova Nemačke da prime više izbeglica, prenela je agencija AFP.

"Više ne znamo šta da radimo sa izbeglicama", izjavio je gradonačelnik Minhena Diter Rajter, ukazujući na strahovanja da će mnogi od novopridošlih izbeglica morati da spavaju pod vedrim nebom, prenosi Tanjug.

Portparol bavarskih vlasti kaže da Minhen i Bavarska ne mogu sami da se izbore sa ovim velikim izazovom, dodajući da grad Minhen ima problema da obezbedi smeštaj za novopridošle izbeglice.

Nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint, u međuvremenu, oštro je kritikovao "potpuni neuspeh" EU u zaštiti svojih spoljnih granica i pozvao na primenu mera za zaustavljanje rekordnog priliva izbeglica sa Bliskog istoka.

"Neophodne su hitne efikasne mere za zaustavljanje priliva. To uključuje pomoć zemljama iz kojih izbeglice beže, kao i efikasnu kontrolu naših sopstvenih granica, koje sada više ne funkcionišu, imajući u vidu potpuni neuspeh EU u zaštiti svojih spoljnih granica", istakao je Dobrint u saopštenju za štampu, a prenela je agencija AFP.

Dobrint, član konzervativne stranke CSU na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel, takođe je upozorio da je Nemačka "došla do samih granica svojih kapaciteta".

Ministar unutrašnjih poslova nemačke Tomas de Mezijer je rekao da prema odredbama sistema kvota za raspodelu izbeglica među članicama EU, izbeglice neće moći da biraju u kojoj će zemlji Evropske unije živeti.

De Mezijer je u intervjuu listu Tages špigl rekao da, ako izbeglice dobiju zaštitu u Evropi, moraju da prihvate da će ih rasporediti u različite države starog kontinenta.

"Izbeglice ne mogu da imaju slobodan izbor. Toga nema nigde na svetu", istakao je nemački ministar.

Nemačka je dosad primila najveći deo izbeglica koje stižu u Evropu, a u planu je da ove godine prihvati 450.000 tih ljudi. 

Najželjenija destinacija izbeglica želi da čitav blok prihvati sistem kvota, ali se tome oštro protive neke zemlje, a izbeglička politika nemačke vlade dobija sve više kritika i unutar vladajuće CSU.

Pre samo nekoliko dana je zamenik predsednika te stranke Hans-Peter Fridrih nazvao odluku kancelarke "političkom greškom bez presedana koja će imati katastrofalne posledice".

Gradonačelnici traže od EU akciju po pitanju izbeglica

Gradonačelnici Pariza, Barselone, grčkog ostrva Lezbosa i italijanske Lampeduze pozvali su u zajedničkoj kolumni vlade članica Evropske unije da urade više kako bi pomogli izbeglicama i migrantima.

Apel gradonačelnice Pariza An Idalgo, gradonačelnice Barselone Ade Kolau i predsednika opština Lezbosa i Lampeduze, ključnih tačaka ulaska izbeglica na evropski kontinent, objavljen je danas u španskom listu Pais, prenela je agencija AFP.

"Evropski gradovi su spremni da postanu utočišta. Države odobravaju status azilanata, ali su gradovi ti koji obezbeđuju krov nad glavom", napisali su gradonačelnici u kolumni pod naslovom: "Mi, gradovi Evrope".

"Naše opštinske službe već rade na planovima prihvata izbeglica, kako bi obezbedili hranu, smeštaj i dostojanstvo svim onima koji beže od rata i gladi. Sve što je potrebno je pomoć država", navodi se u kolumni.

Tekst je objavljen dan uoči vanrednog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu, sazvanog kako bi se iznašla hitna rešenja za izbegličku krizu bez presedana u istoriji EU.

"Tražimo od njih da ne okreću leđa gradovima, da slušaju plač koji dolazi iz njih, potrebna nam je podrška i saradnja sa državom", istakli su gradonačelnici.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи