Читај ми!

Džeremi Korbin novi lider laburista

Sve popularniji socijalista Džeremi Korbin izabran je za predsednika britanske opozicione Laburističke partije. Korbin kritikovao i bombardovanje Srbije.

Džeremi Korbin je time postao jedan od najradikalnijih levičarskih lidera koje je Britanija imala u proteklih 30 godina, a njegova politika za okončanje štednje i oporezivanje bogatih, bliska je politici Sirize u Grčkoj i Podemosa u Španiji, preneo je AFP.

Taj 66-godišnji političar stekao je široku podršku – od studenata koji nikada ranije nisu glasali do starijih birača razočaranih laburistima, otkako se ta stranka devedesetih pod vođstvom Tonija Blera približila centru i uvela Britaniju u rat u Iraku 2003.

Njegova politika uključuje veća izdavanja za javne službe poput škola i bolnica, odlaganje nuklearnog oružja, renacionalizaciju grana industrije poput železnice i uključivanje islamističkih grupa – Hamasa i Hezbolaha u mirovne pregovore na Bliskom istoku.

Još troje kandidata laburista bližih centru – Ivet Kuper, Endi Burnhem i Liz Kendal – nije uspelo da se nametne uprkos daleko jačoj podršci poslanika iz redova laburista.

Na čelo glavne opozicione stranke Korbin je došao za svega tri meseca, iz anonimnosti, kao poslanik najpoznatiji po svojim istupima protiv rata u Iraku.

Vrtoglavi uspon tog veterana socijaliste naišao je na upozorenja značajnih imena laburista, poput Tonija Blera, da bi njegova politika mogla da se pokaže kao previše levičarska da bi dobila podršku birača, čime bi laburisti, poslednji put na vlasti od 1997. do 2010. godine, još više godina čekali na povratak.

Iako su mnogi od Korbinovih stavova možda u suprotnosti sa mejnstrim političkim mišljenjem u Britaniji, podrška ovom političaru u njegovoj izbornoj jedinici Islington je postojana, gde je osvojio osam uzastopnih mandata.

Korbin o bombardovanju Srbije i Kosovu

U vreme kada je postao najozbiljniji kandidat za šefa laburista Korbinovi kritičari pronašli su njegove izjave iz prošlosti, te je na red došlo i pitanje o stavu prema Kosovu, za koje je Korbin rekao da predstavlja "lažan genocid i isfabrikovanu predstavu", pisao je Blic 20. avgusta.

Naime, Džeremi Korbin je još 2004. godine u potpunosti negirao navodne "srpske zločine na KiM". Štaviše, on je pred parlamentom javno pohvalio tekst novinara Džona Piglera.

Pigler je u svom tekstu "podsetio čitaoce o ogromnom, nenadoknadivom broju izgubljenih ljudskih života koje je odnela 'humanitarna' misija na Kosovu, pod patronatom NATO-a i SAD, uz svesrdnu pomoć Velike Britanije".

"Oni su, bez ikakvog prava i odobrenja UN, napali teritoriju jedne suverene zemlje, kako bi odbranili one koji su tu zemlju pokušali da rasparčaju i unište. Posle toga, krivce su proglasili žrtvama, a Srbe, koji su prave žrtve tog zločina, nazvali genocidnim narodom" – ovaj deo Piglerovog teksta Korbin je pročitao sa govornice u parlamentu Velike Britanije.

Dodao je da bi "svakom razumnom i moralnom čoveku moralo da bude jasno da se genocid nikada nije dogodio na Kosovu, i da su NATO i SAD svoju akciju opravdavali notornim lažima".

Za razliku od ogromne većine britanskih političara, uključujući i članove njegove stranke, Korbin i njegovi levičari u potpunosti negiraju da je tadašnji predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević sproveo etničko čišćenje, i smatraju ga "žrtvom američke imperijalističke politike".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво