"Višegradska četvorka" i dalje odbija kvote za izbeglice

Šefovi diplomatije "Višegradske grupe", u kojoj su Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska, ne prihvataju predlog Evropske komisije o obavezujućim kvotama za prihvat izbeglica, pokazujući da vlada dubok razdor na evropskom kontinentu povodom odgovora na izbegličku krizu.

Domaćin sastanka ministarske četvorke sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Frankom Valterom Štajnmajerom, Ljubomir Zaoralek, rekao je novinarima da je potrebno "zadržati kontrolu nad brojem onih koje je moguće prihvatiti", javile su češke agencije, prenosi Tanjug.

Nemačka, koja je do sada primila najviše zahteva za azil, zahteva obavezujuću preraspodelu 160.000 izbeglica među zemljama Evropske unije, navodi AP, dodajući da je Štajnmajer, međutim, čuo jasno i nedvosmisleno "ne" od četiri centralnoevropske zemlje.

Pozivajući na "evropsku solidarnost", Štajnmajer je rekao da je migrantska kriza "verovatno najveći izazov za EU u njenoj istoriji" i da je "nemoguće da se jedna zemlja izbori sa takvim izazovom".

"Imamo različit pogled" na taj problem, rekao je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, dok je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao da je "prvi i najvažniji zadatak kontrola spoljnih granica EU".

Nemački ministar je, kako izveštava američka novinska agencija, napustio pre vremena zajedničku konferenciju za novinare u Pragu, navodno zbog više ranije zakazanih obaveza.

Frans pres navodi da očigledan neuspeh Štajnmajerove misije dolazi u trenutku kada je rekordan broj ljudi ušao u Makedoniju i Mađarsku - u Makedoniju iz Grčke za samo 12 sati tokom noći 7.600, a u Mađarsku u četvrtak 3.601.

Štajnmajer je rekao da Nemačka očekuje priliv od 40.000 migranata ovog vikenda, navodi AFP.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво