Читај ми!

Izbeglička kriza mogla bi da bude najveći izazov u istoriji EU

Nezapamćeni priliv izbeglica u zemlje Evropske unije (EU) mogao bi da bude najveći izazov ikada, izjavio je nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer.

"Najveća evropska izbeglička kriza od kraja Drugog svetskog rata mogla bi da bude najveći izazov za EU u njenoj istoriji", rekao Štajnmajer, preneo je Tanjug.

Nemački ministar je pozvao na solidarnost pošto Berlin očekuje 40.000 novih izbeglica sa juga kontinenta, za vikend, prenela je agencija AFP.

Štajnmajer se nalazi u Pragu na razgovorima sa istočnoevropskim zemljama koje su odbile kvote za izbeglice uprkos upozorenjima Nemačke o najvećem izazovu za EU i uznemirujućih snimaka izbeglica u Mađarskoj.

Štajnmajer se sastao sa kolegama iz Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke u Pragu i nije uspeo da ih ubedi da prihvate plan EU za distribuciju 160.000 izbeglica širom kontinenta.

"Rekao sam mojim kolegama da moramo da se dogovorimo o fer mehanizmu preraspodele izbeglica koji i dalje dolaze", rekao je Štajnmajer na konferenciji za novinare posle sastanka.

Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska oštro se protive obaveznim kvotama za raspodelu izbeglica koje su uslovljene velikim prilivom izbeglica u Evropu.

"Uvereni smo da bi kao države trebalo da zadržimo kontrolu nad brojem onih koje možemo da prihvatimo", naveo je češki ministar inostranih poslova Lubomir Zaoralek posle sastanka.

Rekordni broj izbeglica, od kojih mnogi beže od rata i sukoba, nastavili su da stižu u Evropu i oko 7.600 ušlo je u Makedoniju, u poslednjih 24 sata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се