Читај ми!

Danska policija zaustavila izbeglice koji pešače ka Švedskoj

Oko 150 izbeglica koji u Danskoj peške idu prema granici sa Švedskom, poznatoj po blažim kriterijumima za dobijanje azila, konačno su pristali da budu odvedeni u policijske stanice da bi bili registrovani, kako propisuju pravila Evropske unije.

Migranti koji su se zaputili peške u Švedsku pripadaju većoj grupi od oko 300 izbeglica koji su u nedelju trajektom stigli u grad Rodbi na jugu Danske, gradu poznatom po najprometnijoj trajektnoj liniji sa Nemačkom, javila je agencija AFP, prenosi Tanjug.

Jedan od tih izbeglica se, međutim, sukobio sa policijom kada su odlučili da pobegnu kako im ne bi uzeli otiske prstiju, usled straha da bi u tom slučaju bili registrovani kao tražioci azila u Danskoj i ne bi mogli da odu za Švedsku, gde mnogi kažu da imaju porodice.

Danska policija je saopštila da je 150 izbeglica počelo da hoda prema Švedskoj, do koje izbeglice obično stižu vozom preko mosta Oresund, koji povezuje Kopenhagen i švedski grad Malme. Taj most inače nije otvoren za pešake.

Policija je saopštila da želi da reši tu situaciju "dijalogom", pa su nakon višesatnih pregovora većina onih koji su pešačili do mosta konačno pristali da se ukrcaju u autobuse koji će ih odvesti do policijske stanice.

Danski premijer Lars Loke Rasmusen rekao je na konferenciji za novinare da je u njegovu zemlju u prethodna 24 sata stiglo oko 400 izbeglica i da nikom od njih neće biti dopušteno da nastave putovanje za Švedsku.

"Ne možemo da ignorišemo svoje obaveze i pošaljemo ih u Švedsku bez pristanka te zemlje, zato što bi u tom slučaju radili ono što i mnoge druge zemlje, a to je razlog zašto je evropski izbeglički sistem pod tako velikim pritiskom", istakao je Rasmusen.

Danski premijer je rekao kako je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel poručio da je Danska spremna da prihvati 100 izbeglica iz Nemačke, "imajući u vidu veoma posebnu situaciju u kojoj su se našli Nemačka i Evropa".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво