Читај ми!

Nemačka izdvaja tri milijarde evra za izbeglice

Vlada u Berlinu odlučila je da izdvoji tri milijarde evra za 16 nemačkih saveznih država i opštine kao pomoć za zbrinjavanje oko 18.000 izbeglica i ekonomskih migranata koji su stigli tokom prošlog vikenda, navodi se u zajedničkoj izjavi vladajuće koalicije u Berlinu.

Tokom petočasovnog sastanka, lideri iz vladajuće koalicije nemačke kancelarka Angele Merkel postigli su dogovor i o nizu drugih mera, kao što je ubrzavanje procedura za dobijanje azila i olakša za izgradnju skloništa za azilante, prenosi Tanjug.

Pored tri milijarde evra za nemačke savezne države i opštine, zvanični Berlin planira da izdvoji još tri milijarde evra za finansiranje svojih troškova, kao što su plaćanje naknada za azilante, navodi se u istoj izjavi, prenela je agencija Rojters.

Sporazum uključuje proširenje spiska zemalja koje se smatraju bezbednim što se odnosi na one koji, uglavnom, nemaju pravo na dobijanje azila - sa Kosova, iz Albanije i Crne Gore.

Među onima koji su već u toj kategoriji su državljani Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Cilj je da se ubrzaju procedure za dobijanje azila odnosno izručenja za (ekonomske) migrante iz jugoistočne Evrope, kako bi se fokusirali na izbeglice iz ratom zahvaćenih zemljama kao što su Sirija, Irak i Avganistan.

Sastanak nemačke vladajuće koalicije došao na kraju vikenda kada je oko 18.000 izbeglica ušlo u zemlju, pošto su Nemačka i Austrija postigle dogovor sa Mađarskom da se odustane od pravila kojim se predviđalo da izbeglice podnose zahtev za azil u prvoj zemlji Evropske unije u koju su stigli.

Izbeglice stižu u Minhen

Na železničku stanicu u Minhenu stiglo je još 2.300 izbeglica od očekivanih desetak hiljada, javljaju nemački mediji, navodeći da su ukupni kapaciteti za smeštaj, popunjeni.

Pre nego što druge izbeglice stignu, oko 4.000 ljudi mora da napusti grad u pravcu drugih nemačkih pokrajina, gde će biti raspoređeni u prihvatne centre, navode mediji i dodaju da su za poslepodne planirani novi dolasci izbeglica vozom iz Austrije.

Predsednik vlade Gornje Bavarske Kristof Hilenbrand najavio je i mogućnost drugih puteva, odnosno, da bi voz sa izbeglicama išao za Lajpcig i rekao da se traže nova dva grada za tranzit, kako bi se Minhen rasteretio.

Dolazak izbeglica iz Mađarske za Nemačku rezultat je dogovora kancelara Angele Merkel sa Austrijom i Mađarskom i, kako kažu nemački političari, to je izuzetak od pravila.

Ovog vikenda je u Nemackču stiglo do 20.000 izbeglica, uglavnom, Sirijaca, a danas se očekuje ukupno 10.000 do 11.000 ljudi, prenose mediji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво