Читај ми!

Migrantska kriza u brojkama

Izbeglička kriza ozbiljno je uzdrmala Evropu. Dok se kolonama migranata ne nazire kraj, a od evropskih lidera očekuje da što pre reaguju, brojke najbolje pokazuju razmere najveće seobe naroda posle Drugog svetskog rata.

Najviše izbeglica, čak 38 odsto njih je iz Sirije, a bežeći od rata ovu zemlju do sada je napustilo čak 4.5 miliona stanovnika, piše Telegraf.

Veliki broj Sirijaca uputio se ka Libanu, gde je u ovoj zemlji koja je 100 puta manja od Evrope, utočište pronašlo više od milion i dvesta hiljada Sirijaca.

Zato ne treba da začudi podatak da je trenutno u Libanu svaki peta osoba izbeglica.

Posle Sirijaca, čak 12 posto Avganistanaca i Eritrejaca pobeglo je iz svoje domovine, a sledili su ih stanovnici Somalije, Nigerije, Iraka i Sudana.

Međunarodna organizacija za migracije napominje da je od januara 2015. godine 350.000 migranata registrovano u Evropi.

Izbeglice najčešće kreću gumenim čamcima ka Grčkoj, a 13.000 migranata pristiglo je u poslednjih nekoliko dana na grčko ostrvo Lezbos, dok se put Turske već otisnulo 4.000 izbeglica.

Iz Grčke do Makedonije svakodnevno je pristizalo 3.000 migranata, a broj žena koji je prošao kroz ovu zemlju uvećan je za 300 odsto, pokazuje statistika.

U potrazi za boljim životom na put polazi 12 odsto žena koje su trudne, navodi Telegraf.

Ipak, bez sumnje, "obećana zemlja" je Nemačka u koju svakog sata pristiže 100 izbeglica.

UN trenutno reaguju na humanitarnu krizu u 37 zemalja koja pogađa 78,9 miliona ljudi.

Od sredstava koje UN izdvajaju za humanitarnu pomoć čak 55 odsto otišlo je u Irak, Siriju, Centralnoafričku Republiku i Južni Sudan.

Visoki komesar UN Antonio Gutereš upozorio je kako postoji rizik da ta organizacija ne bude u stanju da zadovolji najosnovnije potrebe miliona izbeglica u narednih šest meseci.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво