Читај ми!

Džihadisti uništili drevne grobnice u Palmiri

Ekstremisti Islamske države uništili su kule-grobnice u drevnom sirijskom gradu Palmiri, rekao je sirijski ministar antikviteta Mamun Abdulakrim. Jedna od uništenih grobnica je i čuvena kula Elahbel, koja se sastojala iz četiri nadzemna i jednog podzemnog sprata.

Џихадисти уништили древне гробнице у Палмири Џихадисти уништили древне гробнице у Палмири

"Razneli su tri najbolje očuvane i najlepše grobnice", istakao je Abdelkarim, prenosi Tanjug.

Vesti o novom razaranju svetski poznatog pustinjskog grada koji su džihadisti zauzeli u maju stigle su posle uništavanja svetilišta posvećenog Balšaminu i 2.000 godina starog Belovog hrama.

"Vest smo dobili pre 10 dana, ali smo tek sada dobili potvrdu – satelitske slike Inicijative za sirijsko nasleđe sa sedištem u SAD koje su snimljene 2. septembra", naveo je Abdelkarim.

Prema njegovim rečima, jedna od uništenih grobnica je i čuvena kula Elahbel, koja se sastojala iz četiri nadzemna i jednog podzemnog sprata.

Grad Palmira, uključujući i četiri groblja van gradskih zidina, upisan je na Uneskovu listu svetskog nasleđa 1980. godine.

Unesko je tada naveo da su kule grobnice među "najstarijim i najkarakterističnijim" pogrebnim spomenicima Palmire – visoke zgrade od peščara koje su pripadale najbogatijim porodicama.

Najlepša među njima je kula Elahbel, sa lukom ispunjenim sarkofazima na kojima je u prošlosti bila i ležeća statua. Hodnici i prostorije podeljeni su vertikalnim nizovima niša za mrstve i zatvoreni predstavama mrtvih isklesanih u kamenu i ofarbanim u žive boje, naveo je Unesko.

Palmiru su džihadisti zauzeli krajem maja, posle čega se pojavila informacija da su grad minirali, a u julu da su uništili nekoliko drevnih spomenika, uključujući na ulazu u muzej statuu Lava drevnoarapske boginje Alat, staru oko 2.000 godina.

Prema predanju, Palmiru je osnovao biblijski car Solomon i jedan je od najbogatijih gradova kasne antike, u oazi Sirijske pustinje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара