Читај ми!

Putin: Prerano govoriti o vojnoj akciji Rusije protiv džihadista

Prerano je govoriti o učešću Rusije u vojnim operacijama protiv Islamske države, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, u trenutku kada SAD proveravaju navode o prisustvu ruskih trupa u Siriji. Putin predlaže osnivanje međunarodne koalicije za borbu protiv ekstremizma.

Na pitanje da li bi Rusija mogla da uzme učešće u operacijama protiv Islamske države, Vladimir Putin je rekao da se razmatraju razne opcije. "Ali za sada nije u planu ono o čemu pričate", dodao je Putin, javlja AFP, prenosi Tanjug.

Putin je, kako navodi agencija RIA Novosti, ukazao da je za sada prerano govoriti o spremnosti Rusije da "to uradi danas", ali je istakao da Moskva već pruža Siriji prilično ozbiljnu pomoć u opremi, vojnicima za obuku i oružju.

Napomenuo je da Rusija šalje vojnu opremu Siriji u skladu sa ugovorima potpisanim pre pet do sedam godina.

Ruski predsednik je, takođe, govoreći na međunarodnom ekonomskom forumu u gradu Vladivostok na krajnjem istoku zemlje, kritikovao vazdušne napade SAD na Islamsku državu kao neefikasne, ali i ranije intervencije.

Rusija je često upozoravala na probleme sa kojima će se Evropa suočiti kao rezultat zapadne politike na Bliskom istoku i u Severnoj Africi i na džihadiste koji terorišu ljude, tako da sadašnja izbeglička kriza u EU nije iznenađenje, rekao je Putin.

"Mislim da je kriza apsolutno očekivana", rekao je Putin novinarima, prenosi Raša tudej.

Prema ruskom predsedniku, glavni nedostatak zapadne spoljne politike je nametanje sopstvenih standarda širom sveta bez uzimanja u obzir istorijskih, verskih, nacionalnih i kulturnih karakteristika pojedinih regiona.

Jedini način da se promeni pravac priliva izbeglica u Evropu je da se pomogne ljudima da reše probleme kod kuće. A prvi korak bi trebalo da bude stvaranje zajedničkog i jedinstvenog fronta protiv džihadističkih grupa, kao što je Islamska država, i boriti se pritiv njih.

"Mi zaista želimo da se formira neka vrsta međunarodne koalicije i o tome imamo konsultacije sa našim američkim partnerima", rekao je Putin, uz napomenu da je o tome razgovarao sa američkim predsednikom Barakom Obamom, ali i sa liderima Turske, Saudijske Arbije, Jordana i drugima.

Bela kuća je juče saopštila da pomno prati navode prema kojima Rusija izvodi vojne operacije u Siriji i upozorila da bi takve akcije, ukoliko se potvrde kao istinite, bile "destabilizujuće i kontraproduktivne", podseća AFP.

Komentari su se pojavili nakon što su na nalogu na jednoj društvenoj mreži povezanom sa sirijskim borcima objavljeni snimci koji, navodno, prikazuju ruske avione i bespilotne letelice u blizini pokrajine Idlib.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво