Читај ми!

Korupcionaški skandal u Gvatemali, ostavka predsednika

Predsednik Gvatemale Oto Peres Molina podneo je ostavku samo nekoliko časova nakon što je sudija izdao nalog za njegovo privođenje zbog sumnje da je predvodio veliku mrežu korupcije, poznatu pod nazivom "linija", što je državu koštalo milione dolara.

Oto Peres Molina, kome je u utorak parlament ukinuo imunitet, odlučio je da podnese ostavku da bi se "suprotstavio procesima pokrenutim protiv njega", rekao je njegov portparol Horhe Ortega.

Do novih izbora, koji će biti održani u nedelju, potpredsednik Alehandro Maldonado bi trebalo da preuzme funkciju šefa države. Novi predsednik će položiti zakletvu 14. januara sledeće godine. 

Nije još naređeno da Peres Molina bude uhapšen, već je najpre pozvan da sam dođe da se izjasni pred sudijom Migelom Anhelom Galveom, rekla je državna tužiteljka Telma Aldana koja je pokrenula postupak, prenosi Beta.

Predsednik Peres Molina će morati da odgovori na optužbe o nedozvoljenom udruživanju, proneveri i primanju mita u carinskom skandalu zbog kojeg je već uhapšena potpredsednica Gvatemale, a neki od ministara su podneli ostavke.

Predsedniku je Parlament u utorak ukinuo imunitet, što se nikad do sada nije dogodilo u istoriji Gvatemale, a mnogi građani su to proslavili na ulicama.

Konzervativni predsednik, 64-godišnji general u penziji, na vlasti je od 2012. Od utorka, kada mu je ukinut imunitet, zabranjeno mu je napuštanje zemlje.

Državna tužiteljka Telma Aldana rekla je da je u toku preliminarna istraga umešanosti predsednika u prevaru.

Predsednik Peres Molina tvrdi da je nevin i da će se odazvati pravosuđu. On zvanično još nije optužen. Ovo je prvi put da se neki predsednik Gvatemale na funkciji pravno goni, mada je nekoliko šefova te države bilo optuženo za korupciju, ali posle napuštanja te funkcije.

Korupcionaški skandal koji su otkrili tužioci i komisija UN koja istražuje kriminalne bande u Gvatemali, odnose se na to što su poslovni ljudi plaćali državnim zvaničnicima mito da izbegnu plaćanje carina. Veruje se da je taj lanac oštetio državu za milione dolara.

Zbog skandala je već podnela ostavku potpredsednica Roksana Baldeti, čiji bivši lični sekretar se pominje kao organizator prevare. Ona je podnela ostavku 8. maja i u zatvoru očekuje suđenje optužena da je uzela milione dolara mita. I ona kaže da nije kriva.

Demonstracije su skoro svakodnevne zbog tog skandala, i na ulicama Gvatemale se traži ne samo da predsednik Perez Molina ode, već i da se odlože predsednički izbori zakazani za nedelju. Predsednik kaže da bi odlaganje izbora bilo protivzakonito.

Peres Molina iz ustavnih razloga ne može da traži drugi mandat, a njegov naslednik treba da preuzme dužnost u januaru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво