EU produžila sankcije Rusiji

Ambasadori 28 zemalja članica Evropske unije složili su se u Briselu da se za šest meseci, do 15. marta 2016, produži trajanje sankcija protiv ruskih ličnosti i vođa pobunjenika u istočnoj Ukrajini zbog njihove umešanosti u sukob. "Postoji politički dogovor", izjavio je jedan od izvora u EU.

Ambasadori su "pristali da obnove sankcije za šest meseci, do 15. marta iduće godine", rekao je izvor, a prenosi Tanjug.

Tim sankcijama koje pogađaju 150 pojedinaca i 37 pravnih lica, uskraćene su vize za putovanje u EU i zamrznuta im je imovina, a ističu 15. septembra. Do tada treba i da formalno bude doneta odluka o produžavanju važenja tih sankcija.

Kijev, NATO, EU i Vašington optužuju Rusiju za slanje vojnika i oružja i za podršku proruskim separatističkim pobunjenicima koji se bore protiv vojske Ukrajine u ukrajinskoj oblasti Donbas. Taj sukob je za 16 meseci odneo više od 6.800 života. Moskva poriče bilo kakvu umešanost.

Pored političkog i vojnog rukovodstva pobunjenika i političara uključenih u rusku aneksiju ukrajinskog Krima marta 2014. godine, na "crnoj listi" EU je i nekoliko članova Vlade Rusije i drugih ljudi bliskih predsedniku Vladimiru Putinu.

To su zamenik premijera Dmitrij Rogozin, kao i Arkadij Bahin i Anatolij Antonov - zamenici ministra odbrane. Na listi je i bogati ruski biznismen Arkadij Rotenberg, opisan kao "dugogodišnji poznanik" Putina i njegov bivši partner u džudou. Na "crnoj listi" je nekoliko istaknutih članova Dume, kao i popularni ruski pevač Josif Kobzon.

Čečenski predsednik Ramzan Kadirov je takođe na listi, zbog toga što je izrazio spremnost za slanje 74.000 čečenskih dobrovoljaca u Ukrajinu.

Rusija je odgovorila svojom "crnom listom" nepoželjnih evropskih ličnosti kojima je zabranjen ulazak na njenu teritoriju, sa ukupno 89 imena, uključujući bivše šefove vlada, visoke zvaničnike odbrane i poslanike, kritičare ruske politike.

Juna ove godine EU je do kraja januara 2016. produžila teške sankcije uvedene prošle godine protiv čitavih sektora ruske privrede.

Kao odmazdu zbog ekonomskih sankcija EU protiv nje, Rusija je zabranila i uvoz mnogih evropskih prehrambenih proizvoda.

Evropljani nameravaju da krajem ove godine procene napredak u sprovođenju Sporazuma iz Minska kojim je februara uspostavljeno primirje u Ukrajini. EU će potom odlučiti da li će produžiti sankcije koje su znatno povećale napetost u odnosima s Moskvom.

Poslednjih nekoliko nedelja primirje se konstantno krši otvaranjem vatre iz teškog naoružanja između pobunjenika i Ukrajinske vojske, te pogibija ima skoro svakodnevno.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво