Читај ми!

Matvijenko: Kraj dominacije SAD kao supersile

Predsednica Saveta Federacije ruskog parlamenta Valentina Matvijenko ocenila je da je odluka američkih vlasti da joj zabrane da prisustvuje skupu Interparlamentarne unije u UN – nezakonita i istakla da je došao kraj i dominaciji SAD kao supersile.

U obraćanju preko video-linka poslanicima okupljenim u Njujorku, Matvijenkova je takođe ocenila da su sadašnja izbeglička i migrantska kriza u Evropi i pojava ekstremističke organizacije Islamska država na Bliskom istoku posledica "neodgovorne politike jednog broja zapadnih zemalja i njihovih saveznika", navodi Beta.

Valentina Matvijenko se nalazi među sedam ruskih vladinih zvaničnika koje su obuhvaćeni sankcijama SAD, uključujući zabranu putovanja, uvedenim posle pripajanja Krima Rusiji. Sankcijama se ne zabranjuje prisustvo sastancima UN, međutim, sadašnju svetsku konferenciju u Njujorku organizuje Interparlamentarna unija (IPU).

Predsednica Gornjeg doma Ruske skupštine je kolegama iz parlamentu iz više od 120 država rekla da duboko žali zbog nemogućnosti da prisustvuje tom skupu.

SAD su joj ponudile vizu da dođe u sedište UN uz Njujorku, ali su joj zabranile da prisustvuje konferenciji. Dodala je da su postupci SAD ne samo nezakoniti već predstavljaju i "apsolutno kršenje normi međunarodnog prava i principa demokratije i slobode govora".

"Sankcije zbog političkih stavova protiv parlamentaraca koje su izabrali građani njihove zemlje, i to u 21. veku, nije ništa drugo nego politički progon", izjavila je Matvijenkova.

Prema njenim rečima, trodnevna konferencija organizuje se u trenutku kada je postoji promena u "multipolarnom svetskom poretku", koji prate "drastična kriza i krvavi sukobi, kontrarevolucije i državni udari, kao i stravične humanitarne katastrofe".

"Stari model unipolarnog svetskog poretka koji se temelji na dominaciji jedne sile ili grupe zemalja je u prošlosti", dodala je Valentina Matvijenko.

Predsednik Interparlamentarne unije Saber Čovduri rekao je da je razočaran zbog zabrane Matvijenkovoj da prisustvuje konferenciji, ističući da ta organizacija snažno veruje u dijalog, jer je on, "bez obzira na razlike, fundamentalan za demokratiju i međunarodnu saradnju".

Konferencija IPU, koja se održava svake pete godine, usmerena je na implementaciju novih razvojnih ciljeva UN, koji bi trebalo da budu prihvaćeni na samitu svetskih lidera kasnije u septembru o borbi protiv siromaštva i sprečavanju klimatskih promena.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво