Читај ми!

Hram Bel u Palmiri preživeo eksploziju?

Uprkos pokušaju džihadista Islamske države da unište drevni Hram Bel u Palmiri, njegova bazična struktura, kolonade i svetilište su neoštećeni nakon eksplozije, saopštio je direktor sirijskog Odeljenja za antikvitete i muzeje u Damasku Mamun Abdulkarim. Sirijska vlada nije u stanju da odredi razmere štete u kompleksu drevnog grada Palmira, posle eksplozija kod Hrama Bel, saopštio je sirijski zvaničnik zadužen za antikvitete.

"Informacije kojima trenutno raspolažemo su nepotpune, ali one ukazuju da je svaka načinjena šteta bila delimična i da bazična struktura još stoji", rekao je direktor sirijskog Odeljenja za antikvitete i muzeje u Damasku Mamun Abdulkarim, prenosi Tanjug

Abdulkarim je ranije danas istakao da je nesumnjivo da je juče bila jaka eksplozije u blizini hrama koji se nalazi u ogromnom kompleksu iz rimskog perioda, ali da su razmere štete i dalje nepoznate. 

Abdulkarim je dodao da je eksplozija kod Hrama Bel drugačija od prošlonedeljne eksplozije kod manjeg hrama Balšamin iz kompleksa drevne Palmire tokom koje su džihadisti koristili "ogromne količine eksploziva" kako bi ga uništili, prenosi Bi-Bi-Si

Međutim, lokalno stanovništvo navodi da je hram uništen, a mnogi ne mogu da se približe dovoljno kako bi videli kolika je šteta, navodi britanski medij.

Bivši sirijski zvaničnik za antikvitete sada profesor na američkom univerzitetu u Ohaju Amr el Azm rekao je da pretpostavlja da je veoma velika količina eksploziva korišćena i da su oštećenja na Hramu Bel verovatno velika.

"Ovo je, po mom mišljenju, najrazorniji čin do sada. To, zaista, pokazuje sposobnost da Islamska država deluje nekažnjeno kao i nemoć međunarodne zajednice da ih zaustave", rekao je El Azm.

Operativac Islamske države potvrdio je za agenciju AP, putem Skajpa, da je Hram Bel uništen bez ulaženja u detalje.

Džihadisti su prošle nedelje uništili i manji hram Balšamin iz kompleksa drevne Palmire i postavili fotografije razaranja na internetu.

Džihadisti uništavaju ovakve lokacije koje govore o istoriji pre islama, jer ih smatraju simbolom idolopoklonstva.

Hram Bel posvećen je semitskom Bogu Belu i smatra se jednim od najznačajnijih verskih objekata iz prvog veka.

Hram datira iz 32 godine nove ere i pokazuje jedinstven spoj antičkog Bliskog istoka i grčko-rimske arhitekture i sastoji se od centralnog hrama u okviru dvorišta sa kolonadama i leži unutar kompleksa drevne Palmire koji ima i druge ruševine, uključujući amfiteatar i neke grobove.

Danas, moderna Palmira, poznata kao Tadmur, smatra se za strateški važan sirijski grad na putu između Damaska i Deir ez-Zoura.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво