Читај ми!

Snimak tuče Palestinki i izraelskog vojnika

Video-snimak na kome se vidi kako se nekoliko Palestinki tuče s vojnikom, koji pokušava da uhapsi jednog dečaka, pogledan je više od dva miliona puta na "Fejsbuku".

Na snimku, koji baca svetlo na izraelsku vojnu politiku na okupiranim palestinskim teritorijama, maskirani vojnik drži dvanestogodišnjeg dečaka, kome je ruka u gipsu dok ga rođake tog mladog Palestinca, uključujući majku i sestru, vuku za uniformu i udaraju, prenosi Tanjug.

Dečakova petnaestogodišnja sestra grize vojnika za ruku, dok okupljeni Palestinci upozoravaju vičući: " On je mali dečak. Ruka mu je slomljena".

Vojnik se bori najpre sa dečakom, a potom s grupom žena, koje su mu strgnule masku s lica, oko jedan minut, pre nego što je njeogvo zapovednik stigao da mu pomogne.

Vojnik tada pušta dečaka i ljutito baca šok-bombu na grupu ljudi dok odlazi.

Orginalni video-snimak, do koga je došao Asošijeted pres preko autora, lokalnog aktiviste i rođaka dečaka, Bilala Tamimija, prikazuje to isto.

Tamimi je rekao da su Palestinci bacali kamenice na vojnike, ali da nije video da je dečak to radio.

Sukob je izbio u petak tokom nedeljnog preotesta u selu Nebi Saleh na Zapadnoj obali, gde se izraelski vojnici i palestinski demonstranti često sukobljavaju.

Stanovnici sela tvrde da im je obližnje jevrejsko naselje ograničilo pristup izvoru.

Izraelska vojska je saopštila da je nered izbio tokom protesta i da je vojnik pokušao da pritvori dečaka, jer je bacao kamenice.

U saopštenju se dodaje da je dečak pušten kako bi se sprečila eskalacija nasilja.

Snimak je izazvao osude na račun Izraela, jer isuviše oštro postupa u sukobu s palestinskim demonstrantima, posebno maloletnicima.

U Izraelu je protumačeno da snimak prikazuje antagonizam s kojim se izraelski vojnici suočavaju od strane Palestinaca koji bacaju kamenice, što je povećalo zabrinutost za njihovu bezbednost.

Izraelski mediji prenose kako dečak vrišti i počinje da plače dok ga vojnik pritiska na stenu i leže na njega.

Takođe, navode da je porodica Tamimi poznata po svojim aktivnostima i da je dečakova sestra viđena pre dve godine kada je mahala pesnicom pred vojnikom na jednom drugom snimku.

Ona je posle toga pozvana u Tursku, gde joj je po pisanju Džeruzalem posta odao priznanje tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво