Читај ми!

Turska avijacija prvi put napala ekstremiste u Siriji

Ankara objavila da je turska ratna avijacija, u sklopu međunarodne koalicije na čelu sa SAD, prvi put dejstvovala po položajima Islamske države na teritoriji Sirije. Nastavljeni sukobi između pobunjenika i sirijskih snaga bezbednosti u tri ključne oblasti – Zabadaniju, Fuji i Kafraji.

Kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova u Ankari, turski avioni su u petak uveče počeli da napadaju položaje ekstremista koji se smatraju pretnjom po bezbednost Turske, prenosi AP, navodi Beta.

Posle višemesečne uzdržanosti, Turska je prošlog meseca pristala na aktivniju ulogu u borbi protiv Islamske države.

Isprva su turski avioni koristili takozvane pametne bombe za udare po Islamskoj državi, bez prelaženja u vazdušni prostor Sirije, a potom je Turska dozvolila američkim avionima pristup svojoj vojnoj vazduhoplovnoj bazi Indžirlik u blizini sirijske granice.

Turski napadi koji su počeli juče prvi su u sklopu zajedničkih vazdušnih operacija.

Oni su usledili pošto su zvaničnici Ankare i Vašingtona saopštili da su Turska i SAD postigli tehnički sporazum o saradnji kojim se Turska poziva da u potpunosti bude deo međunarodne koalicije koja se bori protiv Islamske države iz vazduha.

Ministarstvo spoljnih poslova u Ankari je saopštilo posle jučerašnih napada da je "borba protiv ove terorističke organizacije prioritetna za Tursku".

Nisu saopšteni nikakvi detalji u vezi sa metama napada.

Ofanziva ekstremista odvija se u severnoj sirijskoj provinciji Alepo, u blizini oblasti za koju su se SAD i Turska dogovorili da bude bezbedna zona, očišćena od elemenata Islamske države.

Ova ekstremistička organizacija je 2014. godine osvojila velike delove teritorija Sirije i Iraka i tamo proglasila svoj "kalifat".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво