Nemački mediji o samitu u Beču

Mediji u Nemačkoj pišu o samitu o Zapadnom Balkanu, održanom u Beču, navodeći da je jedna od glavnih tema bila i migrantska kriza, kao i stari, nerešeni problemi regiona. Navode da se pokazalo da je dnevna politika potisnula vizije u drugi plan i da je Evropa izgubila veru u sebe.

Berliner cajtung piše da je za vreme konferencije stigla vest o tome da su desetine izbeglica, na samo sat vožnje od austrijske prestonice, nađene mrtve u jednom kamionu, prenosi Tanjug.

List navodi da su moćnici Evrope hteli su da pokažu da što pre hoće da prime balkanske zemlje u EU, ali da oni u suštini to ne žele.

"Onaj ko zaista želi da primi te zemlje u Evropsku uniju, ne bi masovno vraćao njihove građane kući. Umesto toga, tražio bi načine da ljude iz budućih zemalja EU koji traže posao integriše u evropsko tržište rada", piše list.

Berliner cajtung navodi da na konferenciji više nije pominjana ideja da se na Balkanu podignu prihvatilišta za izbeglice, a da jeste onda bi svakome bilo jasno da tamošnje zemlje nikada neće ući u EU.

"Da li su stratezi zanemeli zbog žrtava sa Balkanske rute?", pita se autor članka.

Tagescajtung konstatuje da je vic - ako Evropa ne dođe k nama, otići ćemo mi u Evropu - – postao stvarnost.

"Nade na Balkanu su razvejane u istoj meri u kojoj je i EU sama sebe demontirala. Dnevna politika je potisnula vizije u drugi plan. Evropa je izgubila veru u sebe. Za ostatak su se pobrinuli učvršćivanje grabljivog kapitalizma i korumpirani režimi na Balkanu...", piše list.

Dojče vele navodi da je izvesno da sa konferencije EU-Zapadni Balkan neće stići snažni ekonomski impulsi.

Nemačkoj i drugim zemljama nije do toga da u dogledno vreme prime polupropale siromašne države u poludovršenu EU, ali da to niko neće iskreno da kaže, navodi nemački radio.

Kao mantra se ponavlja obećanje sa samita EU u Solunu 2003: "Budućnost balkanskih država je u EU", dok u zapadnim prestonicama preovladava strah da bi na kraju u EU mogle da uđu i zemlje sa sumnjivom budžetskom disciplinom helenskog tipa.

Isto tako, u zapadnim prestonicama se sluti da među zapadnobalkanskim zemljama ima i takvih, čije manjine, kao recimo Romi iz Rumunije i Bugarske, radije žive u Dortmundu nego u svojoj otadžbini, marginalizovani u bedi.

Umesto rešenja za krupna pitanja, nametnuće se jedna sveprisutna tema, izbegličke kolone prema Zapadu.

Zapadnobalkanski predstavnici će ukazati na nesnošljivu situaciju u "uskom grlu" između Grčke i Mađarske, podsetiće svoje zaboravne partnere iz EU da ratne izbeglice dolaze preko Grčke kao članice EU da bi se domogle Mađarske, takođe članice istog kluba i da u svom begu prolaze kroz dve zemlje, Srbiju i Makedoniju, kojima se još uvek osporava sposobnost da se učlane u klub.

"Ostavljena na cedilu od Brisela, Grčka šalje izbeglice dalje. A Mađarska se brani žicom, koju subvencioniše Brisel. Samo je pitanje vremena kada će se začepiti balkansko 'usko grlo'", ocenjuje radio, dodajući da će Berlin uzvratiti činjenicom da preko 40 odsto potražilaca političkog azila u Nemačkoj stiže upravo sa Zapadnog Balkana i da to tako više ne može.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво