Читај ми!

Hamond: Iran je suviše moćan da bi bio izolovan

Šef britanske diplomatije Filip Hamond rekao je da je Iran glavni regionalni igrač koji može da bude saveznik u borbi protiv terorizma i da je "prevelik" i "previše važan" da bi "prosto bio ostavljen u izolaciji".

Agencije izveštavaju da se Hamond, koji je juče prisustvovao na ponovnom otvaranju britanske ambasade u Iranu, sastao u Teheranu sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem.

Prema AP-u, šef Forin ofisa je rekao da Velika Britanija mora "biti pažljiva" u odnosima sa Teheranom, da dve zemlje imaju "zajedničkih polazišta", uprkos "dubokom nasleđu nepoverenja", prenosi Tanjug.

Hamond je kazao da je na susretu postignuta saglasnost o potrebi pobede nad Islamskom državom i zaustavljanja trgovine opijumom iz Avganistana u Evropi.

Rojters je preneo iz glavnog grada Irana da između Teherana i Londona i dalje postoje "temeljne razlike" o budućnosti predsednika Sirije, Bašara el Asada.

"Pitanje o kom se ne slažemo je uloga jedne osobe, Bašara el Asada, u ovom procesu. Međutim, važno je da razgovaramo", rekao je Hamond, dodajući da je za dostizanje političkog rešenja za sirijskih konflikt nužno uključiti Iran i Rusiju.

Prema njegovim rečima, Rohani je "poslao snažan signal želje za dijalogom" i da "iran želi da okrene novu stranicu sa Britanijom i Zapadom".

Govoreći o sankcijama Iranu, Hamond je rekao da bi do njihovog ukidanja moglo da dođe narednog proleća.

Šef britanske diiplomatije, takođe, smatra da bi do sredine oktobra američki Kongres i Iran mogli da odobriti sporazum između Teherana i međunarodne posredničke šestorke (pet zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke) o iranskom nuklearnom programu.

Iran i "šestorka" postigli su 14. jula sporazum o rešavanju tog problema i posle dugotrajnih pregovora usvojen je zajednički sveobuhvatan akcioni plan, posle čije će implementacije biti ukinute ekonomske sankcije koje su Iranu uveli SB UN, SAD i EU.

Sankcije UN u oblasti raketne tehnologije neće biti ukinute u periodu od osam godina, a Vašington namerava da zadrži sankcije u oblastima koje, između ostalog, uključuju program izrade balističkih raketa.

"Najranije narednog proleća mogli bismo da govorimo o početku ukidanja sankcija", naveo je Hamond .

Hamond je u nedelju prisustvovao obnavljanju rada ambasade Velike Britanije u Teheranu, a u Londonu je počela da radi i iranska ambasada.

U početku će diplomatska predstavništva raditi na nivou privremenih otpravnika poslova, uz manji broj službenika i ograničene konzularne usluge, da bi sa jačanjem odnosa dve zemlje, bio dostignut nivo ambasadora i uobičajeno funkcionisanje.

Ambasada Velike Britanije u Teheranu bila je zatvorena nakon što je 2011. godine u nju upali demonstranti protestujući protiv britanskih sankcija, i te godine su prekinuti diplomatski odnosi dve zemlje.

Uzvikujući "Smrt Engleskoj" oni su sa zgrade skinuli i zapalili britansku zastavu a na njeno mesto stavili zastavu Irana, podseća Bi-Bi-Si.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво