Читај ми!

Od utočišta na brodu do mađarske ograde

Grčka vlada je obezbedila brod za privremeni smeštaj izbeglica, uglavnom iz Sirije. Za to vreme, mađarska vlada najavljuje i patrole duž ograde sa Srbijom kako bi se smanjio priliv migranata.

U najnovijoj tragediji imigranata u Sredozemnom moru, nedaleko od Lampeduze, pedesetoro je stradalo u prenatrpanom brodiću koji je plovio iz Libije. Italijanska mornarica spasila je više od 300 ljudi. A na grčko ostrvo Kos i dalje svakodnevno iz turskog grada Bodruma pristižu imigranti, u nadi da će se domoći zapadne Evrope.

Grčka vlada je obezbedila veliki brod za privremeni smeštaj 2.500 izbeglih iz Sirije. Prema procenama UNHCR-a, u prvih sedam meseci ove godine, više od 124.000 ljudi pristiglo je u Grčku iz Sredozemlja, što je sedam puta više nego u istom periodu prošle godine.

Dugačak red za privremeno utočište na brodu, umesto još jedne noći pod otvorenim nebom. Na kruzeru će imigranti dobiti i dokumenta koja će im omogućiti nastavak puta. Prioritet imaju Sirijci, koji će biti procesuirani kao izbeglice, jer dolaze s ratom zahvaćenih područja.

"Čekam, ali za mene pomoći nema, samo za Sirijce. Čim im kažem da sam iz Iraka, oteraju me. Kažu, tamo je dobro, nema rata. A ne znaju kako je u Iraku", kaže jedan od izbeglica. 

Na ostrvu haotična situacija. Imigranti se međusobno sukobljavaju. Nema dovoljno osnovnih životnih namirnica. Jutros su izbili novi neredi dok su se delili hrana i voda. "Samo čekam da dobijem dokumenta i da napustim Grčku", kažu migranti.

Severnije, Mađari privode kraju prvu fazu izgradnje zida dugog 70 kilometara duž granice sa Srbijom, kako bi sprečili priliv migranata. Procenjuje se da oko 1.500 njih, uglavnom iz Sirije i Avganistana, svakog dana pokušava da tuda pređe na teritoriju EU. Lokalne vlasti u Mađarskoj i dalje nisu zadovoljne.

"Videćemo kako će na kraju izgledati ograda, ali nadam se da će biti ozbiljnija i profesionalnije obezbeđena od ovoga što vidimo. Ovakvu ogradu svejedno treba čuvati, a mađarska policija to nije u stanju da čini", rekao je gradonačelnik Ašothaloma Laslo Trockai.

I portparol mađarske vlade Zoltan Kovač smatra da ograda nije dovoljna i da su potrebne patrole.

"Ograda je samo jedan element neophodnih mera i nije rešenje problema koji prevazilazi okvire i Mađarske i Evropske unije", rekao je Kovač.

Vlada Viktora Orbana planira da proširi marketinšku kampanju kako bi odvratila migrante od ulaska u Mađarsku.

Tako će, osim bilborda s porukama – "Ako dođete u Mađarsku, ne možete Mađarima oduzimati radna mesta", koji su postavljeni širom zemlje, vlada investirati i u bilborde slične sadržine, koji će biti postavljeni u zemljama odakle migranti kreću na put – na više jezika i s eksplicitnom porukom, kako bi se, veruju u vladi, predomislili na vreme.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи