Читај ми!

Migranti, prvi korak u Evropi

Mnogo izbeglica iz Afrike i sa Bliskog istoka odlučuje se na kratak – ali veoma opasan put brodom ka Grčkoj. Tamo ih dočekuju dobrovoljci, ali i turisti.

Pretrpani gumeni čamci koji prevoze migrante iz Sirije i drugih ratom zahvaćenih područja često pristaju na plaže grčkih ostrva. Jutros je, u šest brodića, stiglo više od 150 migranata na ostrvo Kos, a tamo ih već boravi oko 125.000. Migranti, umorni, mokri i uplašeni, dolaze s mnogo nade i na ostrvo Lezbos. Dnevno bar hiljadu.

"Dovezli smo hranu, vreće za spavanje, vodu i sok i nahranili ih. Priredili smo im toplu dobrodošlicu u Evropu. Učinili smo da se ponovo osećaju kao ljudska bića", kaže volonter Ono Bos.

Većina njih nosi malo prtljaga, budući da krijumčari migranata koji ih prevoze pokušavaju da u jedan čamac smeste što više ljudi. Turisti, mahom muškarci, ulaze u vodu da pomognu ženama i deci.

Prema podacima UNHCR-a, na razuđene grčke obale samo u julu stiglo je oko 50.000 ljudi. Zbog kritike da lokalne vlasti ne rade dovoljno, turisti i volonteri su se organizovali. Jedna Grkinja australijskog porekla dnevno pomogne njima 400.

"Za tri nedelje jula na Lezbos je stiglo oko 24.000 ljudi. Spremili smo mnogo sendviča. Danas je neko doneo cipele, drugi priložio 350 evra da se pazari u radnji za nas. Pre dva dana neko je i kupio i doneo frižider koji vredi 490 evra", rekla je Melinda Mekrosti iz Fondacije "Kapetanov sto".

Umesto da leškari na grčkim plažama jer radi dva posla, 24-godišnja Norvežanka Ida Orvi opredelila se da pomaže unesrećenima. 

"Došlo je 160 migranata, uglavnom iz Sirije. Ima mnogo dece, čitave porodice. Naručili smo autobuse, ali se bojimo da to neće biti dovoljno... U tim zemljama je zaista loša situacija i ljudima treba pomoć", ukazala je Ida.

Samo od petka do danas, Grčka obalska straža spasla je više od 1.400 ljudi u blizini ostrva Lezbos, Hios, Samos, Agatonisi i Kos. Migranti, najčešće iz Sirije i Iraka, prelaze hiljade kilometara i potroše hiljade evra za put do zapadne Evrope. Duža i skuplja je ruta preko Turske, Grčke i Makedonije, a kraća i jeftinija preko Bugarske.

Evropska komisija je odobrila dve milijarde i 400 miliona evra u narednih pet godina za 19 zemalja članica Unije za rešavanje problema u vezi s migracijom. Najveću pomoć će dobiti Italija, Španija i Grčka. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво