Читај ми!

UN: Raste broj civilnih žrtva u Avganistanu

Sve je više žrtava među ženama i decom u ratu između vladinih snaga, talibana i drugih pobunjenika u Avganistanu, saopštile su Ujedinjene nacije.

Kako se navodi u izveštaju te organizacije, u prvoj polovini godine ukupan broj žrtava porastao je za jedan odsto u odnosu na prvih šest meseci prošle godine, ali je broj žena koje su povređene ili ubijene veći za 23 odsto, a dece za 13 odsto, javlja AP, prenosi Tanjug.

Iz mirovne misije UN u Avganistanu poručuju da su pobunjeničke snage odgovorne za 70 odsto žrtava, dodajući da UN ne mogu da potvrde da li su talibani koristili civile kao živi štit.

Veliki broj žrtava je, kako navode UN, nastradao od vatre vladinih snaga u stambenim naseljima.

U izveštaju se navodi i da je u prvoj polovini godine u Avganistanu ranjeno ili poginulo više od 4.900 civila, a 90 odsto njih je stradalo tokom borbi ili od improvizovanih eksplozivnih naprava, u samoubilačkim napadima.

Sukobi u Avganistanu traju skoro 14 godina, a bezbednosne snage te zemlje ratuju samostalno protiv talibana od kada su se SAD i međunarodne snage povukle prošle godine.

Talibani su otada pojačali napade i počeli da se šire sa juga i istoka ka severu zemlje, udruživši snage sa drugim pobunjeničkim grupama.

Avganistanski zvaničnici navode da su ostale pobunjeničke grupe, među kojima su i džihadisti Islamske države, pridružili borbama protiv vladinih snaga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи