Читај ми!

EU nudi pomoć Francuskoj i Britaniji zbog migrantske krize

Evropska komisija ponudila je pomoć Francuskoj i Velikoj Britaniji u rešavanju krize migranata koji opsedaju Evrotunel, pokušavajući da ilegalno uđu u Veliku Britaniju.

Evropska komisija je saopštila da će poslati prvi deo finansijske pomoći Francuskoj, 20 miliona evra, i to samo dan posle novog pokušaja 600 migranata da uđu u tunel, javio je AFP pozivajući se na policijski izvor, prenosi Tanjug.

Velika Britanija je, podseća francuska agencija, već primila 27 miliona evra pomoći.

Tokom proteklog meseca migranti u Kaleu pokušavali su da iskoriste štajk lučkih radnika kako bi stigli do Velike Britanije.

Mnogi žele da uđu u Veliku Britaniju jer govore engleski, imaju porodične veze tamo ili su uvereni da imaju bolje šanse za zaposlenje.

Francuska i Velika Britanija su u četvrtak postigle dogovor da pojačaju napore na obezbeđivanju luke i tunela ispod Lamanša u pokušaju zaustavljanja ilegalne migracije.

Komesar Evropske komisije za migraciju i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos rekao je da su navedene sume pomoći Francuskoj i Britaniji deo od ukupnog iznosa od 266 miliona namenjenih Francuskoj i više od 370 miliona Britaniji, za period od 2014. do 2020. godine.

Evropska komisija je dvema državama ponudila i tehničku pomoć, uključujući pomoć u procesu traženja azila preko svoje agencije "Fronteks", koja bi mogla da pomogne u identifikaciji i registrovanju migranata, u saradnji sa zemljom porekla migranata i tranzita kako bi se ubrzalo izdavanje putnih dokumenata za njihov povratak i koordinisao i zajednički finansirao njihov povratak.

Junkerov apel da se ne popušta "populistima"

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker podsetio je vlade država članica EU imaju dužnost da pomognu migrantima koji stižu u Evropu, a ne da popuštaju "populističkim" pozivima da ih odbiju.

U intervjuu za AFP Junker je rekao kako je razočaran što ministri EU nisu krajem prošlog meseca uspeli da se dogovore o tome kako da raspodele 40.000 migranata, uglavnom iz Sirije i Eritreje, i tako smanje opterećenost Italije i Grčke.

Ministri EU su uspeli da se dogovore samo oko 32.000 migranata u oktobru, dok Junker smatra da je predlog EU o raspodeli njih 40.000 bio čak i skroman s obzirom na ozbiljnost problema.

Junker je, takođe, razočaran što je, umesto predloženog obaveznog prihvata određenog broja migranata, sada nužno tražiti dogovore na dobrovoljnoj osnovi.

Ističe kako će Komisija ipak insistirati da do jeseni države članice Unije prihvate prvobitno planiranih 40.000 migranata i da će, ukoliko to ne bude dobrovoljno prihvaćeno, morati ponovo da se aktuelizuje obavezan prijem.

Upitan kako da članice EU podele teret migranata a da to ne koristi populističkim i ksenofobičnim snagama, Junker je odgovorio da postoje trenuci u politici kada se ne sme povlađivati populistima "jer inače i sami postajete populista".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи