Читај ми!

Izbori u Kataloniji, napetost između Barselone i Madrida

Španska pokrajina Katalonija raspisala je prevremene regionalne izbore, koji će, kako najavljuju regionalne vlasti - biti i glasanje o ocepljenju. Iako podrška katalonskim secesionističkim partijama opada, one najavljuju da će u slučaju osvajanja većine, u roku od 18 meseci odvojiti pokrajinu.

Madrid odbacuje ideju da izbore u Kataloniji tumači kao referendum o nezavisnosti. Šamar koji je, španskom premijeru Marjanu Rahoju - usledio iz Katalonije, u vidu raspisivanja prevremenih izbora, podigao je napetost na relaciji Barselona - Madrid.

Secesionističke partije u sedmomilionskoj pokrajini, na izbore gledaju kao na ''borbu za sve ili ništa'', pa su međusobne razlike ostavile po strani i na izbore izlaze sa jednom listom.

Procenjuje se da bi njihov blok mogao da dobije čak 72 od 135 poslaničkih mesta u katalonskoj skupštini - dovoljno za pokretanje procesa otcepljenja.

"'Ovo neće biti obični izbori, već plebiscit o nezavisnosti i suverenosti Katalonije, 27. septembar biće istorijski dan za nas. Jačanje demokratije, pravde i slobode biće u rukama građana. Svako od nas treba da preuzme odgovornost", kaže Artur Mas, predsednik Katalonije.

Vlasti u Madridu podsećaju da, prema ustavu, izbori u Kataloniji mogu da budu samo glasanje za novu pokrajinsku skupštinu - i ništa više.

Želja Katalonaca za samostalnošću, između ostalog, počiva na tome da bogata severoistočna španska pokrajina, koja stvara petinu španske proizvodnje - finansira manje razvijene delove Španije.

Ipak, podrška secesionističkim partijama u Kataloniji poslednjih meseci opada, zbog političkih trvenja i pojave populističkih partija, poput Podemosa, koje se u svojim programima više okreću ekonomskim i socijalnim pitanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво