Читај ми!

Zemanova želja blokirala preporuku EU

Češka je zbog namere predsednika Miloša Zemana da u septembru učestvuje u proslavi kraja Drugog svetskog rata u Kini, jedina stavila veto i minirala solidarnu preporuku Evropske unije da se najviši evropski zvaničnici ne pojave u Pekingu gde će biti i predsednik Rusije Vladimir Putin.

EU je htela da usvoji preporuku da najviši zvaničnici ignorišu i proslavu u Pekingu kao što su ignorisali proslavu 70-godišnjice kraja Drugog svetskog rata proletos u Moskvi, prvenstveno zbog velike vojne parade na kojoj će biti i ruski vojnici, a takođe zbog tenzija Kine i Japana, koji je evropski saveznik, prenosi Beta.

"Znali smo da naš predsednik želi da ide u Kinu na proslavu i da će otići. Morali smo zato da odbijemo koordinirani stav", potvrdila je za današnje Hospodaršske novini portparolka češkog Ministarstva spoljnih poslova Mihaela Lagronova.

Portparol češkog predsednika Jirži Ovčaček istakao je da za sada ne zna da li će predsednik Zeman ignorisati vojnu paradu kao što je to nakon žestokih kritika u domovini i sa Zapada učinio u Moskvi 9. maja.

"Kada se bude znao program, videćemo", ponovio je Ovčaček.

Vojnu paradu su zajedno ignorisali predsednik Zeman i slovački premijer Robert Fico, kako uz predsednika Kipra ne bi bili jedini visoki predstavnici članica EU pred kojima defiluju ruski tenkovi, pošto je većina šefova država i vlada EU bojkotovala celu proslavu u Moskvi zbog aneksije Krima i podrške Kremlja proruskim separatistima u Ukrajini.

Predsednik Zeman je tada pristao da bojkotuje paradu kao kompromis pošto je insistirao da bi bojkotovanje cele proslave bila uvreda za onih skoro 150.000 sovjetskih vojnika koji su poginuli oslobađajući veći deo Čehoslovačke od Hitlerovih nacista.

Češki predsednik je prošle jeseni posetio Kinu bez obzira na oštre kritike u Češkoj da ekonomske interese zemlje stavlja iznad podrške ljudskim pravima i izbegava da kritikuje Kinu kada krši ljudska prava.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи