Obamin plan za čistiju planetu

Amerika se pridružuje globalnim naporima za sprečavanje zagrevanja planete. Posle dugog niza godina u kojima se ta zemlja, jedan od tri najveća zagađivača na planeti, protivila svim međunarodnim sporazumima i nije potpisala osnovni protokol iz Kjotoa, predsednik Barak Obama je krenuo u kampanju pametne energije i ograničenja emisija ugljen-dioksida u svojoj zemlji.

Predsednik SAD večeras potpisuje nacrt zakona koji ograničava emisiju gasova koji na planeti stvaraju takozvani efekat staklene bašte. Cilj novog Plana čiste energije je da se u narednih 15 godina količina štetnih gasova koje američka industrija izbaci u atmosferu smanji za trećinu.

To je ambicioznije čak i od ciljeva Protokola iz Kjotoa koji je administracija predsednika Džordža Buša 1997. odbila da potpiše.

Plan predviđa stimulaciju za kompanije koje počnu da proizvode energiju iz obnovljivih izvora poput vetra ili solarnih panela. Svaka američka savezna država dobiće kvotu gasova i uputstvo kako da je ostvari.

U snimljenom obraćanju naciji Obama je rekao da borba za planetu na kojoj se može živeti više nije zadatak budućih generacija i da su decenije istraživanja pokazale da je kucnuo poslednji čas.

"Ukoliko delite moje uverenje da ne smemo da osudimo decu da žive na planeti koja se više ne može popraviti, onda vas pozivam da moju poruku prosledite porodici i prijateljima. Da zatražite od svoje lokalne zajednice da usvoji pametnije i održivije energetsko ponašanje i da podsetite svakoga ko vas politički zastupa da od njegovih napora da zaštiti svet u kojem živimo zavisi hoće li dobiti vaš glas", poručio je Obama.

Lideri energetskog sektora najavili su da će se boriti protiv usvajanja zakona. Nazvali su ga ratom protiv uglja i podsetili da termoelektrane na ugalj, koje jesu najveći zagađivači, takođe proizvode i trećinu električne energije u Americi. Guverneri nekih američkih država kažu da će jednostavno ignorisati uputstva vlade u Vašingtonu.

Međutim, sam početak kampanje za usvajanje zakona daće američkom predsedniku moralno pravo da na Samitu o klimatskim promenama u decembru u Parizu bude jedan od predvodnika napora da se postigne novi međunarodni sporazum o ograničenju zagađenja koji bi trebalo da zameni sporazum iz Kjotoa.

Očekuje se i da će on biti jedna od glavnih tema sledeće predizborne kampanje jer je demokratska kandidatkinja Hilari Klinton odmah saopštila da podržava zakon.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи