Читај ми!

Češka policija suzavcem protiv izbeglica

Češka policija intervenisala je suzavcem protiv izbeglica u izbegličkom logoru Bezdezem. Izbeglice su se pobunile zato što na deportaciju čekaju baš u tom centru s posebnim nadzorom.

U poslednja dva dana, izbeglice su više puta protestovale, zahtevajući da umesto u zemlje iz kojih su došle budu deportovane u Nemačku. U jučerašnjem izlivu gneva demolirale su prostorije u centru, prenosi Beta.

U tom izbegličkom centru u centralnoj Češkoj smešteno je 380 izbeglica, mahom mladih muškaraca bez porodica, koji čekaju na deportaciju u zemlje u kojima su ušli u šengenski prostor. Prema češkim zakonima, oni ne smeju da izlaze van centra, a oduzeti su im mobilni telefoni i novac.

U četvrtak je iz logora pokušalo da pobegne 60 nelegalnih imigranata a kada je policija dovela pojačanja i zaustavila ih, počeli su da uništavaju nameštaj i prozore a oštetili su i jednu od kapija.

Zbog pobune, juče je u logor u Bjelu pod Bezdezom došao češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec, i upozorio izbeglice da moraju da poštuju češke zakone dok su na njenoj teritoriji.

Zahteve da im se vrate novac i mobilni telefoni - koje će po zakonu dobiti natrag tek kada budu napuštali Češku - kao i glavni zahtev da ih češke vlasti hitno deportuju, ali u Nemačku, ministar je odbio kao nemoguće.

"Verovatno su videli proteste izbegica u Kaleu u Francuskoj i time se inspirisali. Ljudi koji su ovde moraju da shvate da su u tuđoj zemlji i da poštuju češke zakone. Nedostaje im pokornost", rekao je Hovanec.

Nakon odlaska ministra izbili su još žešći protesti i iz izbegličkog logora je pokušalo da se probije oko 100 muškaraca.

"To su izbeglice iz Avganistana, Pakistana i Iraka. Nekon bezuspešnih apela na engleskom i na arapskom jeziku, policija je intervenisala suzavcem a neke izbeglice sputala lisicama", istakla je portparol lokalne policije Kateržina Rendlova.

Iz tog centra nakon pobune evakuisane su zbog bezbednosti žene i deca a logor čuvaju jake policijske snage a takođe i specijalci za rasturanje demonstracija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи