Читај ми!

Palestinska beba stradala u požaru, EU traži istragu

Palestinski dečak od 18 meseci stradao je u podmetnutom požaru u svojoj kući u selu Douma, na Zapadnoj obali. Sumnja se da su za paljevinu krivi jevrejski doseljenici. EU traži istragu. SAD osudile napad.

Vatra je zahvatila kuću dok je beba spavala sa svojom porodicom, a stariji brat i roditelji zadobili su teške povrede, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, napadači su ostavili grafite u blizini kuće, koji bi na hebrejskom jeziku mogli da budu protumačeni kao "osveta".

Očevici kažu da je požar podmetnut zapaljivim bombama.

Otac je uspeo da spase ženu i starijeg sina, ali nije uspeo da iznese i bebu.

U požaru je oštećena još jedna kuća, a portparolka izraelske policije Luba Samri kaže da postoji sumnja da je napad motivisan nacionalističkim pobudama.

U saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) navodi se da prve istrage pokazuju da su osumnjičeni ušli u selo u ranim jutarnjim satima, podmetnuli požar u kuće i napisali grafite na hebrejskom na zidovima.

Evropska unija je, u međuvremenu, zatražila od izraelskih vlasti da sprovedu hitnu istragu o napadu.

"Neophodna je puna i hitna istraga kako bi se počinioci ovog strašnog zločina priveli pravdi", navodi se u saopštenju Maje Kocijančič, portparolke Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Kocijančičeva poručuje da su izraelske vlasti dužne da preduzmu sve mere da zaštite lokalno stanovništvo i da uvedu politiku nulte tolerancije za nasilje od strane naseljenika.

U saopštenju se ukazuje da su takvi incidenti opasni, jer zbog zastoja u pregovaračkom procesu mogu da pokrenu novu spiralu nasilja na Bliskom istoku.

Portparolka podseća da EU, kao i veliki deo međunarodne zajednice, osuđuje politiku izgradnje jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, što smatra kršenjem međunarodnog prava.

Sjedinjene Američke Države osudile su napad na palestinsku porodicu ocenivši da je reč o brutalnom terorističkom činu.

U saopštenju Stejt departmenta od Izraela se traži da "uhapsi ubice", a dve strane pozivaju da "izbegnu eskalaciju tenzija nakon ovog tragičnog incidenta", prenosi AFP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво