Читај ми!

SAD povećavaju vojni budžet za 38 odsto

Broj američkih vojnika raspoređenih u ratnim zonama je na najnižem nivou od invazije na Irak 2003. godine, ali je Kongres ipak odobrio povećanje vojnog budžeta za 38 odsto, u odnosu na prošlu godinu.

Posle napada 11. septembra 2001. godine, postalo je uobičajeno da se zaobilazi uticaj fiskalnih ograničenja na vojnu potrošnju, prenosi Tanjug.

Preko računa za vanredne prekomorske operacije iscurilo je na desetine milijardi dolara za programe sa sumnjivim vezama i ratovima, navode analitičari.

Ovog proleća, republikanski predstavnici u Kongresu odustali su od namere da ta sredstva treba iskoristiti za ratove u Iraku i Avganistanu.

U manevrima za povećanje troškova odbrane, oni su jednostavno odobrili dodatnih 38 milijardi dolara drugim aktivnostima Pentagona, koje nisu vojne, što iznosi 89 milijardi, prenosi Rojters.

S druge strane, administarcija je tražila veći budžet i za ratna dejstva i za domaću potrošnju.

Vođe Pentagona upozorile su da nesiguran budžet podriva planove Vašingtona, koji se suočava sa izazovima Islamske države i kineskom ekspanzijom u Južnom kineskom moru.

Obama je predložio potrošnju od 51 milijardu dolara u fiskalnoj godini koja počinje 1. oktobra, zajedno sa redovnim vojnim budžetom od 534 milijardi.

Od toga bi samo 25 milijardi bilo namenjeno za finansiranje borbenih operacija, održavanja oko 9.800 vojnika u Avganistanu ove godine i borbama protiv Islamske države u Iraku i Siriji, prenosi Rojters.

Još 25 milijardi predstavlja dugoročne troškove Pentagona koji su postepeno pronašli svoj put u borbeni fond, a svi su se saglasili da ti troškovi spadaju u redovnu godišnju potrošnju Pentagona.

Za 2016. godinu, Obama je za ratne operacije tražio 789 miliona dolara, kako bi osigurao evropske partnere, koji su zabrinuti zbog Rusije i 2,1 milijardu za jačanje Fonda za borbu protiv terorizma.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво