Читај ми!

Kremlj: Istragu o padu aviona osloboditi politizacije

Rusija je protiv toga da tribunal o istrazi pada malezijskog aviona na letu MH-17 iznad Ukrajine bude iskorišćen kao “politički sud”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je na konferenciji za novinare da Rusija uporno povlači liniju kako bi istraga bila objektivna i oslobođena bilo kakve politizacije i kako ne bi bila iskorišćena kao uvod u neku vrstu političkog suda, već da bi se identifikovali krivci za pogibiju ljudi, prenosi Tanjug.

"Kao što su ruski predsednik Vladimir Putin i drugi visoki zvaničnici u više navrata rekli, Rusija je uvek dosledno podržavala sprovođenje istrage o toj avionskoj nesreći kako bi se pronašli krivci", ističe Peskov, a prenosi Tas.

Kaže da je osnovna stvar da se utvrdi ko je kriv.

"Samo nepristrasna, objektivna istraga to može da učini i ona ne treba da bude otežana politizacijom, ni političkom bukom", kaže Peskov.

Ističe da će Moskva nastaviti da čini sve što je u njenoj mogućnosti na pronalaženju istine.

Kaže i da žali što Rusija nije uvek dobijala odgovore na pitanja o okolnostima te tragedije.

"Rusija je u više navrata upućivala pitanja istražiteljima. Rusija je u više navrata izražavala žaljenje zbog nemogućnosti da učestvuje, da sarađuje sa istražiteljima", kaže Peskov i dodaje da bi istraga trebalo da bude suštinska i specifična.

Kaže da tekuća istraga treba da bude okončana i da treba da uzme u obzir mnoštvo informacija.

"Koliko mi znamo i dalje, nažalost, postoje mrtve tačke i to nas iznenađuje", navodi Peskov.

Komentarišući veto Rusije na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o uspostavljanju međunarodnog tribunala o padu aviona, Peskov kaže da se ne radi o tribunalu, već o pronalaženju onih koji su krivi za tragediju.

"To može da bude utvrđeno samo kao rezultat nepristrasne istrage", ističe Peskov.

Putnički avion "boing 777" aviokompanije "Malezija erlajz" na letu MH-17, srušio se 17. jula prošle godine u oblasti Donjecka na jugoistoku Ukrajine.

U udesu su poginuli svih 283 putnika i 15 članova posade iz 10 država, među kojima veliki broj Holanđana.

Osnovna verzija uzroka nesreće je da je avion pogođen raketom "vazduh-zemlja" ili "vazduh-vazduh", a ukrajinske vlasti i predstavnici proruskih snaga samoproglašene Donjecke narodne republike krivili su jedni druge za tragediju, navela je ruska agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара