Читај ми!

Erdogan i Si Điping potpisali više sporazuma

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se u Pekingu sa kineskim predsednikom Si Đipingom u trenutku povećanih tenzija Kine sa ujgurskom manjinom i osetljivih pregovora o mogućoj kupovini kineskog raketnog sistema. Na sastanku su potpisani sporazumi o trgovini, investicijama i jačanju dijaloga na premijerskom nivou.

Kineski predsednik Si Điping rekao je posle sastanka sa turskim predsednikom Redžep Tajip Erdoganom da je budućnost kinesko-turskih odnosa veoma svetla i da ima veliki potencijal, prenosi Beta.

Turski predsednik izrazio je uverenje da će njegova poseta ojačati političke odnose dve zemlje i "poverenje i prijateljstvo" dva naroda.

Nije jasno, međutim, da li je postignut napredak po bilo kom od spornih pitanja između Kine i Turske, ali Erdogan i kineski predsednik Si Đinping potvrdili su da su veze dve zemlje snažne, prenosi AP.

Posle razgovora, koji je trajao dva sata, dvojica predsednika potpisali su sporazume o trgovini, investicijama i jačanju dijaloga na premijerskom nivou.

Erdogan se ranije sastao sa kineskim premijerom Li Kećijangom, koji je naglasio da Kina i Turska imaju značajan odnos, iako je došlo do zatezanja odnosa dve zemlje pošto je Ankara podržala Vašington povodom rata u Siriji.

U poslednje vreme turska javnost bila je uznemirena tvrdnjama da su pripadnici ujgurske manjine na severozapadu Kine sprečeni da praktikuju svoju veru, posebno tokom svetog meseca Ramazana, koji je završen polovinom jula.

Zbog toga je u julu na ulice Istanbula izašlo više stotina ljudi koji su spalili kineske zastave ispred konzulata Kine i zatražili bojkot kineske robe.

Turska, koja je članica NATO-a, 2013. godine pristala je da kupi kineski protiv-vazdušni raketni sistem "HQ-9", a Kina je u više navrata ponudila dobru cenu i da Tursku snabde i neophodnom tehnologijom.

Kupovina, je međutim, pod znakom pitanja, jer kineski raketni sistem nije kompatibilan sa NATO standardima naoružanja i zbog mogućeg otkrivanja turskih vojnih tajni Pekingu.

Zvaničnici nisu naveli detalje o tome da li i kako napreduju pregovori o tom pitanju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи