Читај ми!

Novi napadi i masovna hapšenja Kurda

Turske vazduhoplovne snage gađale su i noćas kurdske separatiste u Turskoj i severnom delu Iraka. U obračunu sa Kurdima u 39 turskih provincija uhapšeno preko 1.300 ljudi. Prokurdska opozicija u Turskoj traži hitan prekid nasilja i obnovu mirovnog procesa.

Kako se navodi u saopštenju Ankare, avioni su bombardovali šest ciljeva kurdskih separatista.

Borbenim avionima napadnute su pozicije Radničke partije Kurdistana (PKK), uključujući skloništa i skladišta, kao i planinsko uporište te grupe na planini Kandil, navedeno je u saopštenju turske vlade, prenosi Beta.

Turske vlasti su uhapsile 1.302 osobe u racijama u okviru obračuna sa članovima Islamske države, Radničke partije Kurdistana (PKK) i drugih nelegalnih levičarskih grupa, naveo je Rojters.

Napadi na Kurde na severu Iraka i u samoj Turskoj usledio je posle serije smrtonosnih napada za koje se krivi PKK, koju Ankara i njeni zapadni saveznici kvalifikuju kao terorističku grupu.

Lider prokurdske Narodne demokratske partije Selahatin Demirtas zatražio je nastavak mirovnog procesa pred održavanje vanredne sednice parlamenta, na kojoj će se verovatno iza zatvorenih vrata razgovarati o napadima pobunjenika i terorističke organizacije Islamska država, kao i reagovanju Turske.

"Odmah moramo da stvorimo uslove za direktan povratak ambijentu primirja i procesu dijaloga", rekao je Demirtas.

Demirtasov poziv je usledio odmah nakon zahteva tužioca da mu se oduzme poslanički imunitet kako bi mogao da bude krivično gonjen zbog vređanja turske vladajuće partije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je juče da se mirovni proces sa kurdskim pobunjenicima ne može nastaviti u atmosferi napada na Turke.

Istovremeno, ministarstvo spoljnih poslova Sirije izrazilo je sumnju u vezi namera Turske u borbi protiv Islamske države.

"Bolje ikad nego nikad, ali da li su namere Turske da se bori protiv terorista iz Daeša (IS), Fronta El Nusra i grupa povezanih sa Al Kaidom iskrene?", pita sirijsko ministarstvo u pismu upućenom Ujedinjenim nacijama.

Sirija "odbacuje pokušaj turskog režima da se prikaže kao žrtva koja se brani", navodi se u pismu, u kome se Ankara optužuje za pružanje podrške "terorističkim" grupama.

U pismu se ne pominju direktno turski vazdušni udari na severu Sirije, koji su počeli u petak, nakon tvrdnji Ankare da je jedan turski vojnih ubijen u prekograničnoj razmeni vatre sa džihadistima ID.

Zeleno svetlo za korišćenje baze Indžirlik

U međuvremenu, Turska je i zvanično odobrila dogovor sa Sjedinjenim Američkim Državama, prema kom se koalicionim snagama predvođeni Amerikom dozvoljava korišćenje vazduhoplovne baze Indžirlik, nedaleko od sirijske granice, saopštilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova.

Sporazum o korišćenju baze isključivo se odnosi na borbu protiv Islamske države i ne uključuje podršku iz vazduha kurdskim borcima na severu Sirije, prenela je agencija Rojters.

Dogovor su postigli predsednici Barak Obama i Redžep Tajip Erdogan, o čemu su još prošle nedelje pisali američki mediji.

Tada je objavljeno da će američke snage koristiti bazu na istoku Turske za poletanje aviona i bespilotnih letelica u borbi protiv Islamske države.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи