Читај ми!

Vojno angažovanje Turske paravan za obračun sa Kurdima

Bivši ambasador Srbije u Turskoj Dušan Spasojević ocenjuje da motivi Turske da se uključi u borbu protiv Islamske države leže pre svega na unutrašnjepolitičkoj sceni te zemlje.

Spasojević je, gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a, objasnio da su saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama i borba protiv Islamske države paravan za jedan od strateških ciljeva Turske, a to je da spreči formiranje kurdskog entiteta na južnoj granici.

Turska je, ocenjuje Spasojević, 2003. godine napravila stratešku grešku kada je odbila da podrži SAD u njihovoj borbi protiv Sadama Huseina i Amerikanci su tada sve uložili u Kurde.

"Kurdi su u međuvremenu u Iraku dobili svoj entitet. Turska sada ne sme ni po koju cenu da dozvoli da se irački Kurdi preko Sirije spoje sa Sredozemnim morem i Tursku odseku od ostatka muslimanskog sveta na jugu", precizira srpski diplomata.

Pored toga, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, čija je partija posle 12 godina izgubila apsolutnu vlast, želi da izbegne formiranje koalicione vlade.

Erdogan želi da iskoristi ovu situaciju da bi izgradio patriotsku platformu, raspiše izbore i opet osvoji apsolutnu vlast. Cilj je i da na sledećim izborima izbaci Kurde iz parlamenta, smatra Spasojević.

Ukoliko ih izbaci iz parlamenta, kurdski poslanici će ostati bez zaštite imuniteta.

"On sada vrši jednu opsežnu antiterorističku akciju protiv Islamske države u kojoj su 80 odsto uhapšenih Kurdi", podseća Spasojević.

Erdogan je, kaže, vešt političar koji sve stavlja na kocku i u ovoj igri može sve da dobije ili sve da izgubi.

Ipak, Spasojević ukazuje da je velika mana Erdoganove ideje to što nije u dobrim odnosima sa vojskom i što ne postoji poverenje između njega i vojnog vrha.

Turska vojska koncipirana je slično kao bivša JNA i čine je pretežno regruti.

Zasniva se pre svega na patriotskoj ideji čuvanja granica i nema kapacitet za akcije u inostranstvu, istakao je bivši ambasador Srbije u Turskoj.

Podrška NATO-a Turskoj je, kako kaže, pre svega "oblanda" kako bi Alijansa pokazala jedinstvo i sakrila činjenicu da Turska nije uvela sankcije Rusiji.

Pored toga, u saopštenju izdatom posle jučerašnjeg sastanka, osim što se navodi da NATO stoji uz Tursku kada je reč o borbi protiv Islamske države, poziva se na uzdržanost i proporcionalnu upotrebu sile kada je reč o obračunu sa Radničkom partijom Kurdistana, ukazao je Spasojević.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво